Az első villanyfényes meccs Vajdaságban


Július 25-én volt 84 éve, hogy Vajdaság területén lejátszották az első esti, villanyvilágítás mellett megrendezett labdarúgó-mérkőzést.

Az OSK–Rapid mérkőzés résztvevői
fotó: magyarszó.rs


1936-ban a kor egyik legjobb európai klubcsapata, a bécsi Rapid hét barátságos mérkőzés erejéig a Jugoszláv Királyságban vendégszerepelt, és ennek a túrának az egyik állomása volt az akkor még német többségű Hódság.

A közép-bácskai település csapata pont abban az időszakban élte első virágkorát, az Odzacier Sport Klub ugyanis a szabadkai alszövetség egyik élcsapatának számított, a klub elnöke pedig egy helyi nagyiparos volt, akinek remek üzleti kapcsolatai voltak Bécsben és Budapesten is.

A Rapid elleni mérkőzés napján nagy hőség volt, így a hódsági klub elöljárói úgy határoztak, hogy a kezdési időpontot átteszik 21 órára. A döntés nagy kihívás elé állította a helyi mérnököket, akik azonban helytálltak, és a vásártéren elhelyezkedő focipálya július 25-én este fényárban úszott, a pálya körül összezsúfolódott 2500-3000 néző pedig 3:0-s vendégsikernek lehetett szemtanúja.
Az akkori délszláv államban azt megelőzően csak a zágrábi Gradjanski és a belgrádi BSK pályáján játszottak esti mérkőzést, így a hódsági összecsapás lett a vajdasági labdarúgás történetében az első villanyfényes futballmérkőzés.

Az 1919-ben alapított hódsági klub a II. világháború alatt Hodschag SC néven a bácskai német csapatok bajnokságában szerepelt, majd a háború után az új kommunista hatalom Tekstilacra változtatta az egyesület nevét, a hagyományos német piros-fekete színkombinációt pedig kék-fehérre cserélték. A Tekstilac gárdája jelenleg a harmadik osztályban, a Szerb liga vajdasági csoportjában versenyez.

A rovat legfrissebb hírei