Nem sikerült megismételni a törökök elleni bravúrt


Határozottan és keményen kezdtek az oroszok, de a végére feltámadt a magyar csapat és megmutatta, hogy karaktere van

fotó: MLSZ.hu

A magyar labdarúgó-válogatott 3-2-re kikapott Oroszországtól vasárnap a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája második fordulójában.

A magyar válogatott nem tudott túllépni 42 éve tartó nyeretlenségi sorozatán az orosz csapattal szemben. Legutóbb 1978-ban nyertünk a jogelőd Szovjetuniót ellen. Azóta tizenkét alkalommal találkozott a két válogatott, ebből hétszer a szovjetek ötször pedig az oroszok ellen játszottunk, köztük 1986-ban a mai napig feledhetetlen és megsemmisítő 6-0-s világbajnoki csoportmérkőzésünket.

A két válogatott az utóbbi hat évben kétszer is találkozott egymással Budapesten barátságos mérkőzésen, ezt azért is érdemes megemlíteni, mert a jelenlegi keret egyes tagjai is jelen voltak ezeken a mérkőzéseken.

Törökországból nagy reményekkel és önbizalommal tért haza a magyar válogatott, minekutána Szoboszlai szabadrúgásával megnyerték a Nemzetek Ligája idei kiírásának nyitómérkőzését. Az oroszok szintén győztes meccsel maguk mögött érkeztek Budapestre, és hamar be is bizonyították, hogy megérdemelten szerepeltek jól, és jutottak messzire két éve a hazai rendezésű világbajnokságon.

Hiába kezdett jól és nagy lendülettel a magyar válogatott, hamar kiderült, hogy ez az orosz csapat nem a törökök szintjén van, és elég nagy a szintkülönbség. Az első gól már az 5. percben megszületethetett volna, de Szalai Attila óriási hibáját nem tudták kihasználni az oroszok, és bár Anton Mirancsuk begyalogolhatott a kapuig, öt méterről mégis mellé lőtt. A második helyzetét viszont már nem hibázta el, és az első negyedóra végén Mirancsuk megszerezte a vezetést. A 33. percben az oroszok növelték az előnyt. Egy élesen középre lőtt labdát a 11-es pontnál álló Szalai Ádám rosszul vett le, Szemjonov elpöckölt előle, amivel tökéletesen tálalt Ozdojev elé, aki könnyedén a jobb sarokba csavart. Így 0-2 állással tértek szünetre a csapatok.

A szünet után igazából még a helyüket sem találhatták meg a játékosok a pályán, s máris hárommal vezettek az oroszok, akik a második félidő 37 másodpercében Mário Fernandes góljával úgy tűnt végleg lezárták a mérkőzést.

Ezen a ponton nagyon úgy tűnt, hogy ismét nagyarányú megsemmisítő vereségbe szaladunk bele, úgy, hogy szavunk nem lehet ellene, hiszen az eddigi játékkép alapján az oroszok határozottan magasabb szintet képviseltek.

A csavar viszont itt kezdődött. A magyar válogatott nem a sebeit nyalta, nem reménytelenül szaladgáltak a fiúk az orosz játékosok mellett, ellen vagy között, hanem becsülettel sarkukra álltak, és szívből játszottak tovább. Ennek hamar meg is lett az eredménye, Sallai Roland remek emelésével – amelyet a szünetben pályára lépő Kalmár tökéletes passza előzött meg - a 62. percben szépítettünk. Nyolc perccel később pedig a csereként pályára lépő Nikolics Nemanja – aki hat éve is betalált az oroszoknak – találatával ismét nyílttá tette a találkozót.

Az utolsó 10 percben már teljesen eltűnt a két csapat közötti nagy szintkülönbség, sőt a mérleg a mi javunkra fordult inkább, hiszen beszorítottuk az oroszokat a saját térfelükre, és bátran támadtunk, hiszen nem volt veszíteni valónk.

A végeredmény azonban már nem változott, és ugyan kikaptunk 3-2-re, de érdemes megjegyezni, hogy a csapat olyan feltámadást, küzdeni akarást és hozzáállást mutatott, melyet rég láthattak a szurkolók a magyar válogatottól. Ahogy Marco Rossi szövetségi kapitány még a mérkőzés elején mondta, a teljesítmény a fontos és, hogy karaktere legyen a csapatnak, csak utána jön a győzelem, és igaza lett. Ez a teljesítmény így és ilyen formában a vereség ellenére is bíztató és dicsérendő. Végre nem kell attól félni 3-0-nál a második félidő elején, hogy nagy zakót kapunk, hanem a fiúk bizonyítani akartak, és a szövetségi kapitány sem akarta lezárni a mérkőzést és kibekkelni egy hátramaradt félidőt, hanem támadásra buzdította a csapatát. Ez olyan hozzáállás melyre nemcsak építeni lehet, hanem építeni is kell a közelgő Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn, mely számunkra az idei év legfontosabb mérkőzése lesz.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 2. forduló:

Magyarország-Oroszország 2-3 (0-2)

Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Maurizio Mariani
gólszerzők: Sallai (62.), Nikolics (70.), illetve Mirancsuk (15.), Ozdojev (33.), Mário Fernandes (46.)
sárga lap: Sigér (42.), illetve Zobnyin (25.)

Magyarország

Gulácsi Péter - Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila - Bese Barnabás, Sigér Dávid (Kalmár Zsolt, a szünetben), Nagy Ádám, Holender Filip - Szoboszlai Dominik (Cseri Tamás, 82.) - Sallai Roland, Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 67.)

Oroszország:
Anton Sunyin - Mário Fernandes, Andrej Szemjonov, Georgij Dzsikija, Fjodor Kudrjasov - Magomed Ozdojev, Roman Zobnyin, Alekszej Ionov (Vjacseszlav Karavajev, 75.) - Anton Mirancsuk (Jurij Gazinszkij, 67.), Artyom Dzujba, Daler Kuzjajev (Jurij Zsirkov, 57.)
A rovat legfrissebb hírei