Megtartották a 14. Palicsi Ultramaratont


Mintegy 70 versenyző indult Vajdaság egyik legnagyobb ultrasport versenyén

fotó: magyarszó.rs

Szombat déltől vasárnap délig tartott a Palicsi-tó partján megszervezett 14. Palicsi Ultramaraton, melyet dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Nataša Aleksić, a városi tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja nyitott meg.

„Azt gondolom, hogy a mai világban a rekreációnak a különböző formái jót tesznek, a futás ennek az egyik módja. A futás és a politika, vagy a futás és az élet között több párhuzam figyelhető meg. Mind a kettő vagy mind a három esetében fontos az állhatatosság, a szívósság, az, hogy az ember kitartó legyen, az, hogy tisztelje az ellenfeleit meg a pályát, a körülményeket. Erre megtanít bennünket a futás is többek között.”- mondta nyitóbeszédében Pásztor Bálint.

Idén a járványhelyzet ellenére több új szerbiai versenyző is jelentkezett, de érkeztek Bosznia-Hercegovinából, Romániából, Franciaországból és Horvátországból is résztvevők. Magyarországról a koronavírus okozta határzár miatt sajnos nem indult senki, mondta el Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton Szövetség elnöke a PannonRTV-nek.

„Körülbelül 70-en voltak, 63 és 70 között, nem tudni pontosan, mert éjjel is neveztek az utolsó másodpercben is. Szinte létezhetetlen volt lekövetni, mert volt, aki rosszul lett, akkor egyszerre indult három futam, volt, aki feladta.”

A versenyre nevezők választhatták az 50 vagy 100 kilométeres távot, de a felkészültebbek futhattak 6, 12 vagy 24 órán keresztül is a kijelölt 500 méteres körpályán, egyéniben vagy váltóban.
Szombaton délben a 24 órás egyéni, valamint a 6 órás egyéni és váltófutás indult. Éjfélkor startolt a 12 órás maraton és a 100 kilométeres táv résztvevői, vasárnap reggel 6 órakor pedig az 50 kilométeres táv versenyzői is elrajtoltak.

A mezőny legfiatalabb versenyzője a mindössze nyolcéves Kádár Lara hatórás egyéni és váltó versenyen is indult. Larának ez volt az első versenye, melyre június óta készült, és harmadik lett.

Az esemény eredményhirdetéssel és az ünnepélyes díjkiosztóval zárult. A szerbiai és nemzetközi szintű verseny egyúttal országos bajnokság és válogató is a világbajnokságra.

A rovat legfrissebb hírei