Megreformálták a szerb asztalitenisz Szuperligát


Surján Szabina és Pető Zsolt minden idők legnehezebb Szuperligájára készülhet, melyben az újonc Dombos– és Csóka Asztalitenisz klubok is szeretnének helyt állni

fotó: facebook

A Szerbiai Asztalitenisz-szövetség belefogott a bajnokság régóta megígért és várt megreformálásába, így várhatóan minden idők egyik legerősebb szerb Szuperliga-idénye kezdődik majd meg október végén, mely a legjobbakat is meg fogja izzasztani. Az újítások egyik lényege, hogy torna-lebonyolítású rendszert vezetett be a Szövetség, melyben az eddigi 10-ről 12-re növelte a résztvevő csapatok számát. A viadalokat hétvégi dupla fordulókkal rendezik meg, később pedig 6-6 csapatos alsó- és felsőházra osztják a bajnokságot. Emellett pedig a versenynaptár tovább bővül az október 18.-i Harangozó Vilmos-emlékversennyel, az év végi Top12 versennyel, a jövő januári egyéni tartományi bajnoksággal, illetve a márciusi egyéni országos bajnoksággal.

A szigorú versenynaptár mellett pedig nemcsak több a csapat, hanem a legtöbb csapat igyekezett megerősíteni a keretét.

A női mezőnyben kiemelkedő bácsföldvári Surján Szabina visszatért Budaörsről a címvédő Novi Sadhoz, akik a vajdasági játékos mellett leigazolták a 23 éves román Alina Zahariát is. A 19 éves Surján Szabina évek óta az egyik legtehetségesebb asztaliteniszező Szerbiában, az ifjúsági mezőnyben kivételes eredményeket ért el, az utóbbi időben pedig már a felnőttek között is egyre sikeresebb, mely megmutatkozott az előző bajnokságban is, így a Novi Sad jó eséllyel pályázhat a címvédésre, de ezért még meg kell szenvedni azért, hiszen a többi csapat is jócskán megerősödött.

A niši Josip Kolumbo nem kisebb névvel, mint a többszörös páros és vegyes páros Eb-győztes litván Rūta Paškauskienėvel erősített, és továbbra is soraiban tudja Knežević Molnár Mónikát, Ivana Vejnovićot, Anđela Mengert és Olga Mijailovićot.

A Pannóniához a bolgár Kalina Hristova és a szlovén Ana Tofant csatlakozott.

Szintén ott lesz a frissen feljutó kishegyesi Dombos, akik tízéves pályafutásuk során a 2019/20-as idényben elérték eddigi legnagyobb sikerüket, miután veretlenül megnyerték az I. Liga küzdelmeit, és feljutottak a legerősebbek társaságába, a Szuperligába. A dombosiakat erősítő Gvozdenović Katarina, Ana Nikoiani, Vegyelek Dóra és Halász Ella kvartettre így szintén érdemes lesz odafigyelni, ugyanúgy, mint a régi motoros Zentára, akikről szintén nem szabad megfeledkezni.

A bővítés egyik legnagyobb nyertese a nagymúltú Csóka Asztaliteniszklub volt, akik leánycsapata ezáltal szintén csatlakozik a legmagasabb osztályhoz. Kormányos László, a klub szakmai koordinátora a Magyar Szónak elmondta, hogy nagy öröm két év után ismét a Szuperligában szerepelni. A klub idei költségvetése elég szűkös, így az idei legfőbb céljuk újoncként a bennmaradás. “Az első évben meglátjuk, hogyan működik ez a rendszer, s ha sikerül jól teljesíteni, elgondolkodunk a jövőn is. Ahhoz, hogy feljebb lépjünk, elsősorban az anyagi hátteret kell biztosítanunk.” A csókaiak a hamarosan kezdődő szezonnak a tavalyi Mészáros Izabella, Ivana Milovanović, Suzana Sujić és Jovana Glišin alkotta felállásban vágnak neki.

A férfiaknál Pető Zsolt visszatért Pécsről a Crvena zvezdáhozt, akik leigazolták a szlovén Bojan Tokićot is. A Banat a portugál Diogo Carvalhót igazolta le. A Partizan két spanyol asztaliteniszezővel erősített: MarcDuran és CalvoMachado csatlakozik a fővárosiakhoz. A niši Železničar a bolgár Petyo Krasztevvel és Kiril Popovval vág neki a megmérettetésnek.

A rovat legfrissebb hírei