Online sorsolták ki a 13. Nemzeti Vágta előfutamait


A Kárpát medence legjobbjai versenyeznek idén is október 10-11-én a Hősök Terén

fotó: nemzetivagta.hu

Online sorsolták ki a járványügyi helyzet miatt a 13. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét. A versenyt október 10-én és 11-én tartják a budapesti Hősök tere körül felállított különleges pályán, ez alkalommal közönség nélkül.

A szervezők számára egy pillanatig sem volt kérdés az, hogy megrendezik az eseményt, amely az egyik legjelentősebb lovas kulturális rendezvény, amely időközben Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozatává vált. „Egyszerre kell őriznünk a Vágta értékeit és figyelnünk a biztonságra, ezért döntöttünk úgy, hogy idén közönség nélkül rendezzük meg a versenyt. Azok, akik szeretik az rendezvényt, nem maradnak le semmiről, mert a közmédiával hónapok óta azon dolgozunk, hogy megfelelő minőségben tudjuk bemutatni az emberek számára a programokat. Reméljük, a Vágta hangulatát a készülékeken keresztül is át tudjuk majd adni." – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató kitért arra, hogy a televízión keresztül minden programot figyelemmel kísérhetnek a nézők, a kishuszár vágtát, a méneshajtást a szilvásváradi lipicai ménessel, a történelmi bemutatót, a magasugrató- és kocsitolóversenyt, valamint a nemzetközi futamot. Utóbbit ezúttal Magyarországon élő külföldi lovasok részvételével rendezik meg.

Az előfutamokat a szombati versenynapon rendezik meg, ezek első két helyezettje és a legjobb időt futó 3. helyezett jut be a másnapi elődöntőkbe. A döntőt október 11-én rendezik meg.

Az esemény az idei évben Andrássy Gyula előtt tiszteleg, aki arisztokratasága ellenére a polgári forradalom hőse, tevékeny harcosa volt. Deák Ferenc kompromisszumos politikájának a megvalósítójaként, a kiegyezés miniszterelnökeként és a dualista Osztrák-Magyar Monarchiát az európai nagyhatalmak körébe vezető államférfiként értékeli a történettudomány.

A Nemzeti Vágtának ismét komoly vajdasági érdekeltsége van, hiszen tavaly a lovas sportok szerelmesei történelmi duplázásnak lehettek tanúi, ugyanis a temerini Nagy Arnoldnak Fantázia nevű lova hátán sikerült a Nemzeti Vágta történetében először megvédenie a tavalyi bajnoki címét.

Nagy Arnold és Fantázia idén is ott lesz a Hősök Terén, de rajta kívül nyolc vajdasági érdekeltségű ló vagy lovas indul a Vágtán:

Békéscsaba (Cékus Noémi a Coprával)
Oromhegyes (Dudás József a Londonnal)
Mezőberény (Kósa Sándor lova a Déva Jutka Vámos Mercédesszel)
Szabadka (Báló Attila a Montanával)
Zenta (Gulyás Szabolcs a Déva Szándékkal)
Kishegyes (Cékus Árpád és a Bessie)
Látrány (Kósa Sándor lova a Pipacs Kövesdy Zsolttal                                        
Érd (Hugyik Attila lova az Április Szőke Tamással)

A Vajdaságon kívül Erdélyből Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Farkaslaka, Kézdialmás és Előpatak; Felvidékről Dunaszerdahely és Nyárasd, Újvidékről pedig Lendva lovasai képviselik a határon túli magyarságot.

Az előfutamok sorsolása a következőképpen alakult:


1.    futam: Soltvadkert, Debrecen, Örkény, Abony, Előpatak, Csemő
2.    futam: Dunaszerdahely, Decs, Vácduka, Hortobágy, Csetény, Mezőgyán
3.    futam: Szuhakálló, Kézdialmás, Hatvan, Hernádkak, Békéscsaba, Heves
4.    futam: Nyárasd, Domonyvölgy, Kisnémedi, Tiszafüred, Temerin, Kisbér
5.    futam: Mezőberény, Hodos, Oromhegyes, Füzérradvány, Csabrendek, Farkaslaka
6.    futam: Felsőpakony, Piliscsév, Szabadka, Ajak, Gyenesdiás, Sármellék
7.    futam: Bábolna, Kötegyán, Hosszúfalu, Tata, Vezseny, Lendva
8.    futam: Zirc, Keszthely, Sarkad, Nyíregyháza, Kovászna, Alsópáhok
9.    futam: Báránd, Mándok, Mád, Baja, Maglód, Tallós
10.    futam: Érsekhalma, Sződ, Zenta, Kishegyes, Jakabszállás, Sepsiszentgyörgy
11.    futam: Őcsény, Orosháza, Hajós, Látrány, Szilvásvárad, Kunadacs
12.    futam: Érd, Porva, Kézdivásárhely, Kétegyháza, Iklad, Ősagárd


A rovat legfrissebb hírei