Giro d'Italia 5 nap


Valter Attila nagyot javított

fotó: Giro d'Italia

Az olasz Filippo Ganna nagy meglepetésre már a második szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen a szerdai, ötödik szakasz megnyerésével. A portugál Joao Almeida megőrizte első helyét összetettben, Valter Attila a 33. helyen tekert be.

A Mileto és Camigliatello Silano közötti 225 kilométer megtétele, több mint 4700 méter szintkülönbség, két gyorsasági részhajrá és három kategorizált emelkedő, köztük a szakasz hajrájában egy első kategóriás hegy, az 1618 méter magas Valico di Montescuro megmászása, majd a végén lejtmenet várt a bringásokra.

A nap nyolcfős szökevénycsoportja öt perc feletti előnyt dolgozott ki, őket az utolsó 30 kilométeren ketten vették üldözőbe a mezőnyt lerázva.

A hegytetőn a hideg mellett a csúcsra ereszkedett felhő és a sötétedés sem tette könnyűvé a bringások dolgát, a hosszú sorban elnyúló mezőny vége nem látta az elejét. Az emelkedő megrostálta a szökést, az utolsó kilométerein az élcsoportban az időfutam-világbajnok Filippo Ganna tempóból leszakította két megmaradt riválisát, a 12 kilométeres lejtmenetre pedig egyedül maradt az élen, egy perccel az esélyesek csoportja előtt.

Az Ineos Grenadiers 24 éves - "Top Ganna" becenevű - olasz versenyzője a nyitó időfutamon aratott magabiztos sikere után pályafutása első háromhetesén, hazai közönség előtt már másodszor ünnepelhetett. A pályán négyszeres vb-aranyérmes kerékpáros Ganna a rózsaszín trikó korábbi viselése után ezúttal a hegyi pontversenyben élen állót illető kék mezt ölthette fel.

Valter jól bírta a Sunweb, majd a Trek-Segafredo diktálta erős tempót az emelkedőn, a Vincenzo Nibali diktálta tempó nyomán - a szemerkélő eső nehezítette - a lejtmenetben kissé lemaradt az esélyesek csoportjáról. A második helyet az osztrák Patrick Konrad szerezte meg, Almeida harmadikként célba érve megtartotta a rózsaszín trikót. Összetettben a spanyol Pello Bilbao lépett előre a második, míg a holland Wilco Kelderman a harmadik pozícióba.

Valter bő másfél perc hátránnyal a 33. helyen ért be, ezzel összesítésben ugyancsak 33., hét helyet előrelépve.

Csütörtökön a Castrovillari és Matera közötti 188 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

Eredmények:
5. szakasz, Mileto-Camigliatello Silano, 225 km:
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 5:59:17 óra
2. Patrick Konrad (osztrák, BORA-hansgrohe) 34 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel
...33. Valter Attila (CCC) 1:37 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Almeida 17:06:23 óra
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 43 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 48 mp h.
...33. Valter 9:07 perc hátrány
A rovat legfrissebb hírei