A triplázás a cél


A címvédő Nagy Arnold és Fantázia ismét rajthoz állnak a 13. Nemzeti Vágtán

fotó: Szalai Attila vajdasági karikaturista rajza

Október 10-11-én ismét a lovassportok szerelmesei foglalják el a fővárost, illetve a Hősök Terét, ugyanis a hétvégén tartják a 13. Nemzeti Vágtát. Igaz, idén kicsit rendhagyó módon, hiszen a koronavírus miatt kialakult helyzetben a biztonság lépett az első helyre, így “zárt kapuk” mögött, vagyis közönség nélkül rajtol Magyarország legnagyobb lovasversenye, de a tét továbbra is ugyanaz, mint az előző években.Ezen a hétvégén a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, de a Nemzeti Vágta több mint egy lovasverseny, hiszen a rendezvény a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe is egyben. Ennek megfelelően a Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. Az elmúlt évek alatt a Vágta beépült a magyar kulturális és sportéletbe, és a mai magyar emberek számára egy természetes eseménnyé vált. A Vágta nemzeti jellegét mi sem mutatja jobban, mint maga a verseny mezőnye, 72 magyarországi és határon túli versenyző, akik az egész Kárpát-medence magyarságát képviselik.

Ugyancsak sokatmondóan a rendezvény nemzetegyesítő jellegéhez tartozik, hogy a Vágták történetében először egy határon túli magyar lovasnak sikerült a tavaly a címvédés, mellyel feltette a vajdasági Temerint a magyar lovassportok térképére. Nagy Arnold Fantázia nevű lovának hátán a Vágták első vajdasági győztese, aki a tavaly már másodjára nyerte el az Arany Sarkantyú díjat, illetve a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát. Fantázia hátára pedig ismét győzelmi takarót terítettek.Nagy Arnold szombaton a 4. futamban kezd Nyárasd, Domonyvölgy, Kisnémedi, Tiszafüred és  Kisbér lovasai ellen, és rendkívüli lehetőség áll előtte, akár triplázhat is, ha idén is elsőként ér célba. A SportHatárokNélkül.hu felkereste Temerin versenyzőjét, hogy megtudjuk, hogyan készül a hétvégi Vágtára.

Hamarosan kezdődik a 13. Nemzeti Vágta, ahol címvédőként indulhatsz, sőt te lehetsz az első versenyző, aki triplázhat. Milyen érzés vajdasági magyarként és egyben címvédőként indulni a Nemzeti Vágtán?

Természetesen hatalmas a motiváció, főleg, hogy triplázás a tét. Hihetetlen érzés volt vajdaságiként először megnyerni a Vágtát. A tavalyi duplázás már egy elvárás volt sokfelől és természetesen saját magam részéről is. Nagyon nagy teherrel és stresszel járt. Idén még nagyobb a tét és a teher, de nem leszek elkeseredve, ha nem sikerül idén megnyerni a Vágtát, hiszen mégiscsak senki sem jutott el odáig, mint mi.

Hogyan és mennyit készülsz a Vágtára?

Fantázia, otthon készül a Vajdaságban, Kálai Attila barátom készíti fel, úgy, mint az előző években. Én viszont itt Magyarországon készülök mindennapi edzéssel.

Mióta versenyeztek együtt Fantáziával?

Fantáziával 2017 óta versenyzünk együtt. Akkor harmadikak voltunk a Nemzeti Vágtán, utána kétszer nyertünk. Bízunk benne, hogy ennél rosszabb eredményünk nem lehet.


A győztes lónak járó győzelmi takaró

Ez egy különleges kapcsolat gondolom.

Igazából nagyon nagy kapcsolatot nem ápolunk Fantáziával, hiszen ritkán találkozunk. Viszont megismer és tudja, hogy ki vagyok. Maximálisan figyel rám, jól össze szokott páros vagyunk. Kicsit hasonló a személyiségünk.

Mennyiben változtatta meg a koronavírus az idei versenynaptárat? Tudtál egyáltalán úgy készülni, ahogy szerettél volna?

Szerencsére minket nem érintett a versenynaptár változása. Az előfutamok száma csökkent és később kerültek megrendezésre.

A Nemzeti Vágta vajdasági futamán nem kellett indulj. Nem nagy kiesés ilyenkor egy hasonló futam a felkészülés szempontjából?

Már tavaly sem indultunk a vajdasági futamon. Igazából nem kiesés, de felhozó verseny nélkül kell tudni a módját a ló felkészítésének, hogy októberre csúcsformában legyen.

Melyik volt a legszebb pillanatod mióta űzöd a sportot?


Legszebb pillanatom a tavalyi duplázásunk volt.A Vajdaságban az ügetősportnak hagyománya van. Hogyan kezdődött a lovakkal és a lovassporttal való kapcsolatod?

Lovas családba születtem, mindigis voltak otthon lovaink, így mondhatom, hogy ebbe a környezetbe nőttem bele, és már gyermekkorom óta beleivódott a génjeimbe a lovak iránti szeretet. Miután a bátyám megtanított lovagolni, magától érthetődő volt számomra, hogy sportként is űzzem a lovaglást.  

Hogyan fogadja a környezeted, barátaid, a temerini magyarság, hogy ilyen hírnevet szereztél?


Nagyon sok a pozitív visszajelzés, annak ellenére, hogy nem verjük nagy dobra, sőt nem is szeretek a médiában nyilatkozni, de ez természetesen ezzel jár.Mire számítasz a hétvégén?

Bízok a lovamban, reméljük a legjobbakat, de nem leszünk nagyon elkeseredve ha nem sikerül a triplázás.

képanyag: vagta.hu

A rovat legfrissebb hírei