Bravúros pontmentés az Üllői úton - VIDEÓ


A Ferencváros vert helyzetből fel tudott állni a Dinamo Kijev ellen

fotó: UEFA.com

A Ferencváros hazai pályán debütált a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek második fordulójában, sőt 25 év után nemcsak ismét hazai közönség előtt csendült fel a BL himnusz az Üllői úton, hanem pontot is szerzett, jobban mondva mentett a Fradi, minekutána 2-0-ról fel tudott állni a Dinamo Kijev ellen. Magyar csapat (szintén a Fradi) legutóbb 1995. november 22-én tudott legutóbb pontot szerezni a csoportkörben, akkor a Ferencváros a svájci Grasshoppers együttesével játszott 3-3-as döntetlent.

Mivel a legtöbb BL mérkőzést még mindig zárt kapuk mögött játszották, ezért is külön érdemes megemlíteni a hazai közönséget, akiket az UEFA Magyarország jelenlegi “jobb” helyzete miatt engedélyezett a koronavírus elleni küzdelemben.  

A 6500 jelenlevő szurkoló ezt meg is hálálta, de a Szózat egy sorával: "Megfogyva bár, de törve nem..." utaltak egyben arra, hogy a vírushelyzet miatt csak a stadion egyharmadában lehettek nézők. Mindenesetre szurkolásban nem volt hiány, és a szerencsés jelenlévők már jóval a kezdőrúgás előtt is, majd a mérkőzés közben is remek hangulatot teremtettek a Grupama Arénában.

Nagy iramban indult a találkozó, az első kapura lövést Isael eresztette meg a 7. percben. Az első nagy helyzetre a 19. percig kellett várni, ekkor Karavajev tört a 16-oson belülre, de közeli lövésére Dibusz leért. A 28. percben a vendégek büntetőből megszerezték a vezetést és magabiztosan futballoztak, a Ferencváros közel sem tudott olyan veszélyes helyzeteket kialakítani, mint múlt kedden Barcelonában. A hazaiak a legrosszabbkor, néhány perccel a szünet előtt kapták a második gólt, így nehéz helyzetből várták a folytatást.
    
A fordulást követően kényelmes tempóra váltott a Dinamo, volt, hogy percekig járatták hátul a labdát. Ez a stílus gyorsan megbosszulta magát. Az 59. percben Zubkov passzolta be a labdát Nguennek a 16-oson belülre, a támadó háttal a kapunak vette át, majd fordulásból nagy erővel a jobb sarok felé lőtt, a labda a kapufáról vágódott a hálóba (1-2). Persze azt is hozzá kell tenni, hogy Nguen fantasztikus szépítő gólja egyáltalán nem volt benne a levegőben. A szépítés után sem változott a játék képe, a Ferencváros minimális kockázatot vállalt fel a támadásoknál, kivárásra játszott. Rebrov a 73. percig várt, ekkor Mak és Boli személyében két támadót cserélte be, a középpályáról pedig Sigért "áldozta fel".
    
A Ferencváros fokozta a nyomást az ukrán kapura, melynek eredményeként a 86. percben Szidorcsuk kiállítását követően emberelőnybe került, amit néhány perccel később sikeresen ki is használt. Mak gyengécske szabadrúgása Laidouni elé pattant a 16-oson belül, a középpályás ugyancsak rosszul találta el a labdát, de így lett tökéletes Bolinak, aki öt méterről bevetődve a hálóba lőtt.

A zöld-fehérek az utolsó másodpercekig harcoltak, sőt a lefújás előtti pillanatban Olekszandr Zubkov lövése alig ment kapu fölé. Kicsit azzal az érzéssel ért véget a mérkőzés a hazai szurkolóknak, mint a szeptemberi hazai pályán játszott magyar-orosz válogatott mérkőzés, amikor is a magyar válogatott vert helyzetből fel tudott állni, és el tudta tüntetni a két csapat értékbeli különbségét. Persze azzal a különbséggel vonhatunk hasonlatot, hogy a Fradinak sikerült egyenlítenie is. Mindenesetre nagy fegyvertény, hogy egy “átaludt” és vesztésre álló első félidő után sikerült visszatérni a játékba, majd bravúrosan egyenlíteni, úgy, hogy a  Dinamo kerete majd' négyszer többet ér, mint a Fradié. Még jó, hogy a futball főleg a pályán dől el...
Szerhij Rebrov együttese, amely múlt kedden 5-1-re kapott ki az FC Barcelona otthonában, jövő szerdán az olasz bajnok Juventust fogadja, azt a találkozót már a Puskás Arénában rendezik.

Bajnokok Ligája, G csoport, 2. forduló:
Ferencváros-Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (0-2)
Groupama Aréna, v.: Ivan Kruzliak (szlovák)
gólszerzők: Nguen (59.), Boli (90.), illetve Cigankov (28., 11-esből), De Pena (41.)
piros lap: Szidorcsuk (86.)
sárga lap: Somália (12.), Heister (21.), Haratin (27.), Laidouni (71.), Nguen (72.), illetve Szidorcsuk (52., 86.), Bujalszkij (76.)

Ferencváros:
Dibusz - Lovrencsics (Botka, 86.), Blazic, Kovacevic (Dvali, 86.), Heister - Somalia, Sigér (Mak, 73.), Haratin (Laidouni, 65.) - Zubkov, Isael (Boli, 73.), Nguen

Dinamo Kijev:

Bojko - Kedziora, Zabarnyij, Popov, Karavajev - Bujalszkij (Garmas, 81.), Szidorcsuk, Saparenko (Baluta, 89.) - Cigankov (Rodrigues, 93.), Szuprijaha (Verbic, 89.), De Pena

Streamable Video

Watch this video on Streamable.

 

 

Streamable Video

Watch this video on Streamable.

A rovat legfrissebb hírei