Ronaldo az első, de Nikolics is előkelő helyen


A portugál nemrég még (csak) Puskás Ferenc rekordját múlta felül, de mostmár Pelét is maga mögé utasította

fotó: goal.com

A portugál klasszis novemberben beérte, majd meg is előzte meg az örökranglistákon 746 góllal rendelkező Puskás Ferencet. Azóta az ötszörös aranylabdás a Real Madridban látott fénykorához hasonlóan termeli a gólokat ebben az idényben, hiszen a Serie A-ban 11 meccsen már 14-szer, összességében pedig 15 tétmérkőzésen 18-szor volt eredményes.

A teljes pályafutását tekintve is fontos mérföldkőhöz érkezett a hétvégén az Udinese elleni duplával. Immáron 758 gólja van karrierje alatt, beleszámítva a klub- és válogatott meccseket is. Ezzel megelőzte Pelét, a brazilok legendáját, a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokát, aki a hivatalos adatok alapján összesen 757-szer volt eredményes.

Ronaldo előtt már csak egyetlen labdarúgó áll a rangsorban a The Sun szerint, a cseh Josef Bican. Ő a futball hőskorában, a ’30-as, ’40-es években lőtte a gólokat számolatlanul, bizonyos adatok szerint a Slavia Prague mezében 211 bajnokin 403-szor talált be. Sajnos a statisztikák hitelessége vele kapcsolatban megkérdőjelezhető, vannak számítások, amelyek szerint Ronaldo már csak egy találattal marad el tőle, mások szerint viszont Bicannak 805 gólja volt, sőt a brazil Romáriónak is 772, aki ezzel szintén a portugál előtt állna.

Egy biztos, már csak idő kérdése, hogy a 35 éves Ronaldo átvegye a futballtörténelem legjobb gólszerzőjének címét, hiszen a jelenlegi szerződése 2022 nyaráig szól a Juventusszal, és semmilyen jel nem utal arra, hogy ezt követően visszavonulna.
De ha ez még nem lenne elég dicsőség a portugálnak, akkor vessünk egy pillantást a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) listája szerint Cristiano Ronaldo a XXI. század legjobb góllövője. Egyetlen magyarként Nikolics Nemanja a 33. helyen áll a rangsorban.

Az ötszörös aranylabdás portugál sztár - a lista december 31-i zárásakor - 756 találattal állt az élen, őt örök vetélytársa, Lionel Messi követte 715 góllal. Mögöttük óriási a szakadék: Zlatan Ibrahimovic a harmadik, aki 558-szor volt eredményes 2001 óta.
    
A magyar bajnokságban háromszor, a lengyelben és az észak-amerikaiban (MLS) egyszer-egyszer gólkirály Nikolics Nemanja 33. a lajstromban 301 góllal. A zentai születésű csatár a pontvadászatokban 219, a nemzeti kupasorozatokban 61, nemzetközi kupamérkőzéseken 14, míg a válogatottban 7 alkalommal talált a kapuba.

A XXI. század legjobb gólvágói az IFFHS szerint (december 31-i zárás):

1. Cristiano Ronaldo (portugál) 756 gól
2. Lionel Messi (argentin) 715
3. Zlatan Ibrahimovic (svéd) 558
4. Luis Suarez (uruguayi) 489
5. Robert Lewandowski (lengyel) 473
...33. Nikolics Nemanja 301


A rovat legfrissebb hírei