Megszakadtak a tárgyalások


Jött, látott, győzött, most pedig úgy tűnik, távozik Németh Krisztián

fotó: Jenkifoci / facebook

Úgy fest, Németh Krisztián columbusi kalandja véget ért. A magyar támadó a Jenkifocinak adott nyilatkozatában elárulta, megszakadtak a tárgyalások közte és az MLS bajnoki címvédője között. A klub december közepén jelezte, hogy nem él az opciós jogával az októberben érkezett labdarúgó szerződésének plusz egy éves meghosszabbítása kapcsán. Ehelyett megbeszéléseket kezdtek a felek egy új feltételeket tartalmazó kontraktusról, mely azonban nem vezetett eredményre.

Németh most elmondta, békés volt az elválás, miután az általa nagyon tisztelt Caleb Porter vezetőedzővel átbeszélték a lehetőségeit a soron következő szezonban. A magyar támadó azt is elárulta, hogy a várhatóan kevés játéklehetőség miatt mondott nemet a folytatásra (a Columbus ezt követően szerződtette a magyar csatár pótlására az MLS történetének egyik legeredményesebb góllövőjét, Bradley Wright-Phillipset - a szerk.).

Ezzel azonban nem feltétlenül ért véget Németh amerikai kalandja. Porter edző is arra bíztatta a búcsúzáskor, hogy maradjon az MLS-ben, mert képességeit még sok csapatnál tudná kamatoztatni. Már tapogatózó megkeresések is érkeztek, legalább egy Keleti Főcsoportban szereplő együttes jelezte, hogy szívesen látnák Németh Krisztiánt.

Az esetleges kérőkkel történő egyeztetéseket megnehezíti az MLS-ben jelenleg uralkodó bizonytalanság, miután a liga tulajdonosai jelezték a játékos-szakszervezetnek, hogy a koronavírus miatti megközelítőleg 1 milliárd dolláros bevétel-kiesés miatt újratárgyalnák a tavaly nyáron megkötött, 2025-ig szóló kollektív szerződés bizonyos pontjait. Ennek részeként többek közt két esztendőre (2021-re és 2022-re) befagyasztanák a béreket a ligában, vagyis nem történne meg az automatikus bérnövekedés és a szerződést 2027-ig hosszabbítanák meg a benne foglalt, korábban már letárgyalt kedvezményekkel és 2023-tól folytatódó bérnövekedéssel. Cserébe a liga garantálja, hogy a tavaly a vírus miatt meghozott 5 százalékos fizetéscsökkentés az idei évre nem lesz érvényes, tehát mindenki megkapja a teljes jövedelmét.

A játékos-szakszervezet még nem reagált érdemben a felvetésre. Ha a labdarúgók nem tudnak megegyezni a tulajdonosokkal, akkor utóbbiak érvényesítik a szerződésben foglalt vis maior záradékot, mely teljesen érvényteleníti a tavaly nyáron megkötött megállapodást. Mindez minimum a szezon halasztását jelentené, de legrosszabb esetben az egész versenyév törlésre kerülhetne az MLS-ben.

forrás: Jenkifoci / facebook

A rovat legfrissebb hírei