Kezdődik a 27. férfi kézilabda világbajnokság


A járvány kezdete óta ez az első világbajnokság melyet megtartanak, így minden eddiginél körültekintőbb a szervezés is

fotó: ihf.info

Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a szerdán kezdődő egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése - mondta december elején Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke.

A koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy a sportágban soha nem látott alapossággal odafigyeljenek és felkészüljenek minden részletre.

Bár a járvány miatt március óta szinte minden sportágban törölték vagy elhalasztották a világbajnokságot, és kontinenstornákat is csak elvétve rendeztek, az egy percig sem tűnt kérdésesnek, hogy a férfi kézilabda-vb-re sor kerül-e. A 77 éves egyiptomi Hasszan Musztafa mindent megtett, hogy hazájában a nehézségek ellenére megrendezhessék a tornát, valószínűleg azért is, mert idén lejár a mandátuma, és újraindul az elnöki posztért.
    
Az IHF illetékesei és a helyi szervezők alaposan tanulmányozták az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és saját részletes tervezetüket hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták.
    
Szeptemberben Gízában órákig tartó, látványos ünnepség keretében készítették el a csoportkör sorsolását, az eseményre meghívott számos külföldi vendég elégedetten és egészségesen távozott.
    
Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján ők is azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz hasonlóan alkalmazott buborékrendszer hatékonyan működik, a mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban, valamint a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők.
    
Látszólag minden a tervek szerint haladt, mígnem a szervezők a hajrában elkezdtek kapkodni, és néhány klasszis játékos - például Aron Palmarsson, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen és Mikkel Hansen -, valamint a mindössze nyolc országot magában foglaló európai játékos-szakszervezet (EHPU) nyomására vasárnap bejelentették, hogy mégis nézők nélkül rendezik meg a világbajnokságot, hétfőn pedig közölték, hogy újságírók sem lehetnek a helyszíneken. Decemberben úgy tervezték, hogy a vírushelyzet miatt a lelátói helyek harminc százalékát tölthetik meg nézőkkel, majd ezt a múlt héten húszra csökkentették.
    
A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi. A küldöttségek tagjait a világbajnokság során 72 óránként tesztelik.
    
Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek vele, szintén tesztelik.
    
Mind a 32 válogatott mellett tevékenykedik egy-egy koronavírus-tisztviselő, aki tartja a kapcsolatot az IHF illetékeseivel, és a világbajnokság orvosi bizottságával. Minden sportcsarnokban és a csapatoknak otthont adó összes szállodában külön orvosi csoportok tevékenykednek, és ezekben a létesítményekben rendszeres lesz a testhőmérsékletmérés is.
    
Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás.
    
A játékosok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.
    
Az előírások szerint a résztvevőknek - a pálya kivételével - mindenhol törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság megtartására, a rendszeres kézfertőtlenítés és maszkviselés pedig kötelező.
    
A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztották. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak a csapatok rendelkezésére.

A nyitómérkőzést szerdán - közép-európai idő szerint - 18 órától Egyiptom és Chile játssza Kairóban. Bár az eredeti elképzelések szerint Sarm es-Sejkben, Hurgádában és Luxorban is rendeztek volna meccseket, végül Kairó, az Új Főváros és Gíza mellett Alexandria ad otthont a tornának.

A magyar csapat a gízai A csoportban pénteken a Zöld-foki Köztársasággal, vasárnap Uruguayjal, jövő kedden pedig Németországgal találkozik.


A rovat legfrissebb hírei