Egy évszázada a tatamin


Az UWW elnökével ünnepelte alapítása 100. évfordulóját a Magyar Birkózó Szövetség

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök, Namig Aliev, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökségi tagja, és Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke (b-j) a Magyar Birkózó Szövetség 100. születésnapi ünnepségén a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében 2021. március 16-án.
fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nemzetközi szövetség (UWW) elnökének, Nenad Lalovicnak a jelenlétében ünnepelte meg alapításának századik évfordulóját a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) kedden a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

A szövetséget 1921. március 16-án Budapesten, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében alapították meg. Az MBSZ-t 17 szakosztály hozta létre, melyeknek összesen 1011 tagja volt.

A jubileumról a koronavírus-helyzet ellenére is méltó módon igyekezett megemlékezni az MBSZ, melynek keddi, szűkkörű ünnepségén a koccintáson és tortavágáson Nenad Lalovic mellett Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is jelen volt.
    
Az MBSZ tájékoztatása szerint a szigorított előírások miatt nem lehetett ott a helyszínen, de a távolból fejezte ki jókívánságait Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, míg Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára éppen a Parlamentből üzent, ahol napirend utáni felszólalásában méltatta a jubileumot:
    
"A mögöttünk hagyott egy évszázad során összességében 129 magyar birkózó 429 érmet nyert világversenyeken a magyar nemzetnek. Köszönet érte a bajnokoknak" - fogalmazott Németh Szilárd. "Az immár százéves MBSZ mindent megtesz a folytatásért, ezért hoztuk létre a jövő sikereinek zálogaként a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, ahol a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, huszadik olimpiai aranyunk birtokosát."

Németh Szilárd köszöntette a szintén idén százéves nemzetközi szövetséget, amelynek elnöke, Nenad Lalovic az ünnepségen így reagált:

"A nemzetközi szövetség akkor lehet erős, ha a tagszövetségek is erősek, márpedig a magyar szövetség ilyen".

Az ünnepség mellett a hét másik kiemelt eseménye a BOK Csarnokban csütörtökön kezdődő európai olimpiai kvalifikációs verseny, melyen három fogásnem hat-hat súlycsoportjában összesen 36 tokiói kvóta talál gazdára.


A rovat legfrissebb hírei