Kettős mérce német módra


Kirúgta a Hertha Petry Zsoltot konzervatív véleménye miatt

fotó: index.hu

Nagy port kavart a német és a hazai médiában is Petry Zsolt hétfői Magyar Nemzetnek adott interjúja a bevándorlással és az azonos neműek házasságával kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Pár hete még a német média „ünnepelte” Gulácsi Péter szivárványcsaládok melletti kiállását, most viszont a magyar szakember véleménye annyira “sértette” a szólásszabadságot amúgy tiszteletben tartó német társadalmat, hogy a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata azonnali hatállyal megvált az 54 éves kapusedzőjétől.

A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntött. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

"A nyilatkozatban foglaltak semmilyen szempontból nem felelnek meg azoknak az értékeknek, amelyeket a Hertha BSC képvisel" - mondta Carsten Schmidt, a berlini egyesület igazgatóságának elnöke.

Petry, aki a Hertha BSC edzői stábjához 2015-ben Dárdai Pál hívására csatlakozott azt mondta a Magyar Nemzetnek, nem tudja megérteni, hogy "Európa hogyan tudott ilyen mélyre süllyedni, mint most." Szerinte a bevándorlás-politika "az erkölcsi leépülés megnyilvánulása". Úgy véli, Európa keresztény földrész, és nem szívesen nézi végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. "A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel" - fogalmazta meg gondolatait a berlini kapusedző.

Petry Zsolt a bevándorlással kapcsolatos európai politika kritizálása mellett azt is kijelentette, nem érti, hogy a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter miért állt ki a homoszexuálisok jogai mellett.

A válogatott kapus nemrégiben egy Facebook posztban állt ki a Magyarországon futó "család az család" kampány mellett, ami a homoszexuális párok örökbefogadási lehetőségeiért harcol. Erről azt mondta Petry, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet, így "elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét".

Mindemellett hozzátette, sportolóként az ő helyében inkább a futballra koncentrálna, és nem fogalmazna meg álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. "Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással" - fogalmazott az interjúban.

Hozzátette, nem tudja "mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nem identitású emberek mellett".

Petry Zsolt közleményben kért elnézést kijelentéseiért, ugyanakkor elfogadta a Hertha döntését.

"Hangsúlyozni szeretném, hogy nem vagyok homofób, sem migránsellenes. Sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatban tett nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól az emberektől, akik nálunk keresnek menedéket és akiket megsértettem" - írta Petry.

A Dárdai Pál vezetőedző által irányított Hertha 27 forduló után a 14. helyen áll a Bundesligában, előnye kettő pont a már osztályozót jelentő, 16. helyezett Köln előtt.


A rovat legfrissebb hírei