Lóránt Gyulára emlékeztek


Halálának 40. évfordulóján szülővárosában, Kőszegen koszorúzták meg az Aranycsapat legendájának emléktábláját

fotó: Szöllősi György / facebook

Lóránt Gyulára, a középhátvédjére, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeztek hétfőn, halálának 40. évfordulóján szülővárosában, Kőszegen.

Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, az Aranycsapat Testület tagja a labdarúgó síremlékénél úgy fogalmazott: "nagyon nagy az adósságunk" az Aranycsapattal és különösen Lóránt Gyulával szemben, hiszen az elmúlt rendszerben "kitörölték" őt a magyar közéletből és médiából.

Hozzátette: Kőszeg már nagyon sokat "törlesztett" az adósságból, mert a vasi történelmi kisvárosban utca, sportegyesület, sporttelep viseli a nevét, emléktáblája, emlékműve van.

Emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt szülővárosa méltó módon, díszsírhelyen temettette el a kőszegi temetőben Lóránt Gyula Németországból hazahozott hamvait.

Szöllősi György felidézte, hogy negyven esztendővel ezelőtt Lóránt Gyulát Görögországban, a PAOK Szaloniki edzőjeként mérkőzés közben, a pálya szélén érte a halál; szívrohamot kapott.

Idősebb Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott: "Egy ország akkor becsüli önmagát, ha azokat, akik világhírnevet szereztek, akik nemzeti büszkeséget és öntudatot erősítették, megbecsüli".

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere köszöntőjében kiemelte: Kőszeg szülötte, Lóránt Gyula példája annak, hogy a sportban a megfelelő tehetséggel és hozzáállással a legkisebb helyről is el lehet jutni a legmagasabb szintre.

Lóránt Gyula hűséges maradt szülővárosához, hiszen az ő akarata volt, hogy végső nyughelye Kőszeg legyen, a kőszegiek pedig hűségesen őrzik és ápolják legeredményesebb sportolójuk emlékét - mondta.A rovat legfrissebb hírei