Magyarország - Ciprus - ELŐZETES


A veretlenségi sorozat folytatása a tét

fotó: mlsz.hu

Az ausztriai edzőtáborból hazatérve a magyar labdarúgó-válogatott pénteken Ciprussal játssza első felkészülési mérkőzését a jövő hét pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra.

Marco Rossi szövetségi kapitány legfőbb feladata a soron következő két barátságos találkozón, hogy megtalálja a sérült Szoboszlai Dominik helyettesét, mivel a szervező középpályás posztján - ugyancsak sérülés miatt - Kalmár Zsoltra sem számíthat a kontinensviadalon. Az olasz szakvezető dolgát ebben a tekintetben tovább nehezíti, hogy kisebb sérülés miatt Gazdag Dániel - Nagy Ádámhoz hasonlóan - nem léphet pályára Ciprus ellen, pedig a kispesti nevelésű futballista lehet az egyik jelölt az RB Leipzig tehetségének pótlására.
    
Az 56 éves tréner előzetesen annyit árult el, hogy Ciprus és négy nappal később Írország ellen rotálni fogja játékosait, hogy azok ne legyenek fáradtak az Eb-n. Ez egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel a 26 fős keretben lévő három újonc - Bolla Bendegúz, Schön Szabolcs és Hahn János - is szóhoz jut.
    
Különösebb tétje nem lesz a meccsnek, legfeljebb annyi, hogy a magyar csapat folytatja-e kilenc találkozó óta tartó veretlenségi sorozatát. Legutóbb ilyen jó szériára húsz éve volt példa, akkor a nemzeti együttes 2000 márciusa és 2001 áprilisa között 12 összecsapáson nem talált legyőzőre. Érdekesség ugyanakkor, hogy a válogatott az elmúlt három évben lejátszott hat barátságos mérkőzésén nyeretlen maradt.
    
A szigetországiak ellen azért lenne fontos a győzelem, hogy a magyar csapat megfelelő önbizalommal várja az Eb-t, amelyen a világ legjobbjai közé tartozó ellenfelekkel találkozik majd: előbb a címvédő portugálokkal, majd a világbajnok franciákkal küzd meg a Puskás Arénában, végül a csoportkör utolsó fordulójában a németek vendége lesz.
    
A magyar válogatott eddig hét meccsen összesen hat győzelmet aratott Ciprus felett. A két csapat legutóbb 2007 februárjában, Cipruson csapott össze, akkor a házigazdák győztek 2-1-re, azt megelőzően viszont - akár világbajnoki, akár Eb-selejtezőn - minden alkalommal a magyarok hagyták el nyertesen a pályát.

Budapesten eddig háromszor járt a ciprusi válogatott, és mindháromszor kikapott.

Az eddigi mérkőzések:


1984.11.17., Limasszol: Ciprus-Magyarország 1-2, vb-selejtező
1985.04.08., Budapest: Magyarország-Ciprus 2-0, vb-selejtező
1987.02.08., Nicosia: Ciprus-Magyarország 0-1, Eb-selejtező
1987.12.02., Budapest: Magyarország-Ciprus 1-0, Eb-selejtező
1990.10.31., Budapest: Magyarország-Ciprus 4-2, Eb-selejtező
1991.04.03., Limasszol: Ciprus-Magyarország 0-2, Eb-selejtező
2007.02.06., Limasszol: Ciprus-Magyarország 2-1, barátságos mérkőzés

A Ciprus elleni felkészülési mérkőzés pénteken 20 órakor kezdődik a Szusza Ferenc Stadionban.A rovat legfrissebb hírei