Topolyán megkezdődött a visszaszámlálás


Nagy tervekkel vág neki az új idénynek a TSC

Még idén nyáron elkészül a TSC labdarúgó csapatának új stadionja Topolyán. A modern sportkomplexumban nem csak focit lehet majd nézni, hiszen épül egy 48 szobás szálloda, rehabilitációs központ, étterem, illetve múzeum is helyet kap a létesítményben.

Szerbia legmodernebb labdarúgó stadionját építik Topolyán. A több mint négyezer férőhelyes sportkomplexumban a pálya is különleges lesz, hiszen egy úgynevezett hibrid gyepszőnyegen játsszák majd a mérkőzéseket. Ennek telepítése pedig jelenleg is zajlik.

„A technológia lényege az, hogy 20 cm mélységig műfűszálakat épít be a gépezet, amely külföldről, Litvániából érkezett csak a mi kérésünkre. Amikor leszövi ezeket a 20 cm hosszú műfűszálakat, utána történik meg a természetes fű elvetése. Elvetjük, majd innen számítva körülbelül 6-8 hétig tart ameddig kinevelődik a természetes fű. Ez idő alatt megerősödik a levélzete és a gyökérzete is. A gyökérzet ezekre a műfűszálakra rátekeredik egy erős talajt képezve, egy olyan hálózatot, amelyet nagyon nehéz megrongálni, például egy focista általi becsúszással. Sokszor láthattunk már focimeccseken ilyen-olyan jelenteket, amikor az egyik focista a másiknál becsúszik, hogy elvegye a labdát, és akkor fű tégladarabok röpködnek. Ebben az esetben ez nem fog megtörténni, mert ezek a műfűszálak ezt meggátolják.” – nyilatkozta Tóth Kornél, a TSC logisztikai menedzsere.

„A focipálya padlófűtéssel, ha nevezhető így, csövekkel, ugyanazzal a technológiával készül, mint egy ház padlófűtése. Csövek keringenek végig alatta. Azon a nyugati oldalon található a gerincvezeték, és onnan jön át a keleti felére és tér vissza, így alkot egy zárt kört. Ez azt jelenti, hogy azon kívül, hogy a hó le fog olvadni, de a fűnek a vegetációja sem fog megállni. Még télen is nőni fog a fű valójában. Hogy tényleg úgy érezze a fű, hogy szép idő van és nyár van, akkor még szolár lámpákat fogunk alkalmazni, UV-lámpákat, amelyek folyamatos meghatározó dinamikával közlekednek a focipályán. Ezáltal megkapják a kellő fényt is, alulról pedig a meleget, és még télen is nyírni fogjuk a füvet ahhoz, hogy ez szép és zöld legyen.”

A stadion déli lelátóján egy 48 szobás hotel kap majd helyet, ahol egyebek mellett egy rehabilitációs központ, étterem és múzeum is lesz. A nyugati oldalon pedig az úgy nevezett VIP részleg található, illetve az újságírók is innen követhetik majd a mérkőzéseket.

„Jelenleg a stadion nyugati oldalán tartózkodunk, a főbejárat fölötti részen. Ezt a részt jelöltük ki VIP részlegnek, ahol a vendégeink a tribün használata mellett különböző frissítőket is tudnak fogyasztani, illetve élelmiszert. Benne lesz majd a kínálatban, ezekkel ők élni tudnak. A fejünk felett pedig a VIP páholyok vannak, ahol szintén nevesebb vendégek fognak majd jelen lenni, akik onnan nézhetik majd végig a focimeccseket.”

Topolyán jelenleg mintegy száz munkás dolgozik azon, hogy a TSC labdarúgói már az új stadionban kezdjék meg a következő szezont, szurkolóik előtt, amennyiben azt a járványhelyzet miatt meghozott intézkedések is lehetővé teszik.

fotó és forrás: Pannon RTV
A rovat legfrissebb hírei