Nemzedékek álma valósul meg Muravidéken


Letették a muravidéki Gyertyános tornacsarnokának alapkövét

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j), Magyar János, Lendva polgármestere (k) és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke elhelyezi az időkapszulát a muravidéki Gyertyánosban (Gaberje) a helyi általános iskola és óvoda mellett épülő tornacsarnok alapkőletételén 2021. június 9-én.
fotó: MTI/Varga György


A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán.

Potápi Árpád János Magyar Jánossal, Lendva polgármesterével és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével időkapszulát helyezett el Gyertyánosban (Gaberje), a helyi általános iskola és óvoda mellett épülő tornacsarnok alapkövénél. Az államtitkár megjegyezte: utoljára egy éve járt a szlovéniai Muravidéken, és azóta a magyar közösség tovább erősödött.

"Ahogy máshol is a világban vagy a Kárpát-medencében, a magyar támogatásokat itt is arra használták fel, hogy fejlesszenek és beruházások jöjjenek létre
"
– hangsúlyozta az államtitkár.

"A magyar kormány 350 millió forinttal támogatja az épülő tornacsarnokot, amelyre nagy igény és szükség van" – fűzte hozzá.

"A mozgásszegény életmód valódi veszélyt jelent gyermekeink egészségére" – mondta, majd hozzátette: "ezért szeretnék elérni, hogy minden magyar tannyelvű iskolában, csakúgy, mint Magyarországon, be lehessen vezetni a mindennapos testnevelést."

Potápi Árpád János kora délután babacsomagokat adott át Magyarország lendvai főkonzulátusán. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt időszakban 5500 ilyen babacsomagot adtak át, és még adnak majd át Kárpát-medence szerte, valamint a diaszpórában. „Ezekkel a csomagokkal igazából szimbolikus kapcsolatot hozunk létre a szülők, a gyerekek és a magyar nemzet, illetve Magyarország között” – fogalmazott.„Lássák a szülők, hogy egy gyermek érkezésekor a magyar kormány odafigyel rájuk, és számon tart minden magyart, bárhon éljen a nagyvilágban. Mi minden magyarra számítunk, és ők is számíthatnak ránk”
– mondta.

Jelezte: a bölcsődétől egészen az egyetemi diplomáig támogatják a gyerekeket, illetve a fiatalokat. Ez annyit jelent – mondta -, hogy az egyetemistákra is kiterjesztik támogatásokat, amelyeket 2800 forintról 22 400 forintra emeltek.

Horváth Ferenc megköszönte a magyar kormány támogatását. Szavai szerint generációk álma valósul meg a tornacsarnok megépítésével, amelynek előkészítő munkálatait Lendva községgel közösen hamarosan el is kezdik.


A rovat legfrissebb hírei