18 éremmel zártuk a VB-t


A magyar válogatott 6 arannyal, 8 ezüsttel és 4 bronzzal fölényesen nyerte a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság nemzetek közötti versenyét

Az ezüstérmes Kozák Danuta (j2), Csipes Tamara (b2), Kárász Anna (b) és Gazsó Alida (j) a kajak-kenu világbajnokság kajak négyesek női 500 méteres versenyének döntője utáni eredményhirdetésen
fotó: MTI/Szigetváry


A magyar versenyzők négy érmet, közte három aranyat nyertek a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délutáni 5000 méteres döntőiben, így a küldöttség 18 dobogós hellyel, hat elsővel, nyolc másodikkal és négy harmadikkal zárta a vb-t.

Az olimpiai számokat tekintve egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapata a dán fővárosban.

A leghosszabb távon a kenusoknál a szombaton 1000 méteren bronzérmes Adolf Balázs ugyanúgy Sebastian Brendellel vívott nagy csatát a győzelemért, mint két éve, Szegeden, de most más lett a csata végkimenetele. A német címvédő és a 22 éves magyar versenyző felváltva vezetett, majd az utolsó fordulónál Adolf becsúszott Brendel elé és mindketten megkezdték a hajrát. Az utolsó méterekig fej fej mellett haladtak, de a végén az Óbudai Ganz VSE kenusa hajójának orra ért előbb a célba, így ezúttal ő lett a világbajnok.

"Erő és kitartás is kellett ehhez a versenyhez, de kőkemény taktikai csata volt. Brendel öreg róka, sok trükköt, fortélyt ismer, talán ez volt a legmegterhelőbb, hogy ezeket mind kivédjem és jól reagálják rájuk. Éreztem, hogy a fordulóknál szerezhetek egy kis előnyt, s ez a végén is működött." - nyilatkozott a fiatal magyar sportoló.   
    
A jó maratoni eredményekkel is rendelkező, idén ebben a szakágban Európa-bajnok Kisbán Zsófia is nagyszerű taktikával evezte végig a távot. Már a rajt után az élre álló duó, a címvédő fehérorosz Volha Klimava és a két éve mögötte második chilei Maria Mailliard után eredt, és végig tartotta is mögöttük a harmadik pozíciót. A hajrához érkezve aztán elment a dél-amerikai mellett, s ugyan arra már nem volt esélye, hogy a fehéroroszt is beérje, nagyon örült az ezüstéremnek.
    
"Nagyon boldog vagyok, hogy dobogóra állhatok és hogy ezt a chilei lányt meg tudtam előzni, mert tavasszal, a világkupán nagyon erős volt. Nem hittem volna, hogy ennyit tudok fejlődni. Tudtam, hogy ez a verseny nem az első ötvenen dől el, és végig hittem benne, hogy tudok majd előzni." - értékelt a Lágymányosi Spari 23 éves kenusa.
    
Korát meghazudtoló érett versenyzést mutatott be a 19 éves Kőhalmi Emese is a kajakosoknál. Már az elején bebetonozta magát az élcsoportba, majd a végén faképnél hagyta riválisait, s végül magabiztosan győzött.
    
"Közben éreztem, hogy elég jó tempót tudok jönni, és tudtam, hogy ha az utolsó egyenesben elöl vagyok, onnan már nem tudom elveszíteni. Készülök a két hét múlva sorra kerülő maraton világbajnokságra is, így jó az állóképességem, maradt a végére is erőm." - mondta a KSI versenyzője, aki két hete még a portugáliai utánpótlás vb-n versenyzett, s nyert két aranyat.     
A záró számban, férfi kajak egyes 5000 méteren az idén Európa-bajnok Noé Bálint a portugál Fernando Pimentával és a hazaiak képviselőjével, Mads Petersennel vívott nagy csatát, ők hárman szinte végig a többiektől nem zavartatva haladtak az élen. A befutó aztán hasonlóan alakult, mint a férfi kenusoknál, Noé és Pimenta fantasztikus harcát láthatta a közönség az aranyért, s végül itt is a magyarok örülhettek a végén.     
    
"Az edzőm előzetesen mondta, hogy egy pillanatig se kételkedjek abban, hogy meg tudom csinálni, és végig úgy is csináltam mindent, ahogy elterveztem. A végén nem gondolkodtam, csak hajtottam." - mondta a Budapesti Honvédot erősítő Noé Bálint, aki szombaton szerzett egy bronzérmet is Kulifai Tamással párosban, 1000 méteren.

A vb-n 22 ország képviselői állhattak dobogóra.

                ARANY        EZÜST        BRONZ

MAGYARORSZÁG         6            8            4    
Fehéroroszország         4            2            2
Ukrajna                  3            1            1
Oroszország          3            -            5
Németország          2            2            1
Spanyolország            2            1            -
Olaszország              2            -            1
Portugália                1            3            -
Dánia                   1            1            3
Svédország                1            1            -
Chile              1            -            1
Kanada              1            -            -    
Új-Zéland                1            -            -
Lengyelország         -            3            3
Csehország               -            2            1
Kuba                 -            1            2
Nagy-Britannia           -            1            1
Szlovákia             -             1            1
Írország              -            1            -
Belgium             -            -            1
Lettország               -            -            1
Moldova              -            -            1


A rovat legfrissebb hírei