Nehéz napon vannak túl a 2022-es Dakar-rali résztvevői


A két határontúli magyar egyike majdnem búcsúzott a versenytől

A Wadi ad Dawasir és Bisha közötti 375 kilométeres mért szakaszon Gyenes Emánuel majdnem búcsúzott, de végül ő és Saghmeister Gábor is célba ért.

Két nappal a verseny vége előtt az is eldőlt, hogy a motorosok mezőnyében nem lesz címvédés, ugyanis Kevin Benavidesnek megállt a motorja. A Wadi ad Dawasir és Bisha közötti 375 kilométeres mért szakaszon Gyenes Emánuel is majdnem búcsúzott, de végül ő és Saghmeister Gábor is célba ért.

Főleg kemény homok, dűnék, majd pedig kövek voltak a szerdai szakaszon, amelynek az első harmadában Kevin Benavidesnek megállt a motorja, így az argentin versenyzőnek fel kellett adnia a versenyt. Ez azt jelenti, hogy nem lesz címvédés, de még így is játékban vannak a Hondák az első hely megszerzésére. A távot az ausztrál Toby Price nyerte meg a KTM-mel.

A szatmári Gyenes Emánuelnek ezen a szakaszon is keresztbe tett a technika ördöge. Még a mért szakasz közepe előtt megállt a motorja, ezúttal a benzinszűrője romlott el, de szerencsére folytatni tudta és a 72. helyen ért célba. „Nagyon rossz napom volt. Már nagyon közel van a finis, de nekem ma nagyon távolinak tűnt. Nagyon úgy éreztem, hogy messze vagyok tőle. Nem tudtam, hogy be fogok-e érni vagy sem. Ennyi szerelési problémám, mint ezen, még nem volt az elmúlt 11 Dakaron összesen. Nagyon sokszor álltam meg technikai probléma miatt, de ez van, ilyen a technikai sport.”

Saghmeister Gábornak a szakasz első fele kedvezett, ám a második már közel sem annyira. Az etapot végül a 111. helyen fejezte be és összesítettben a 109-ik pozíciót foglalja el:

„A tizedik nap elég nehéz volt, bár nagyon jól ment az eleje. Az első 300 kilométer egy homokos rész volt, itt nagyon jól feltaláltam magam és legalább tíz versenyzőt sikerült megelőznöm. Utána jött a 75 kilométeres, nagyon köves rész, ahol nagyon óvatosan kellett mennem, mert ott nagyon komoly sérüléseket lehet szerezni. Vigyáznom kellett a motorra és magamra is, de lassítottam a tempón, és látszott is rögtön, hogy jöttek az autók, jól beporoltak és megint nem lehetett haladni. Egy-két motoros megint elkerült, de jól éreztem magam egész nap a motoron és elmondhatom, hogy egy jó motorozás volt, ami a gyorsasági szakaszt illeti.”

Az autósok között ma az Audi jeleskedett. Stephane Peterhansel idei első szakaszgyőzelmét aratta, de még így is messze van a címvédéstől. A második helyen csapattársa Carlos Sainz ért célba, a harmadik pedig Orlando Terranova lett. Összesítettben Nasser Al-Attiah továbbra is vezet, előnye 32 perc Sebastien Loebbel szemben. A 11., utolsó előtti szakasz egy körpálya lesz Bisha körül.

Fotó és forrás: pannon RTV

A rovat legfrissebb hírei