Véget ért a Dakar-rali


Mindkét határon túli magyar versenyző tisztességeses helytállt

Közel nyolcezer kilométer megtétele után célba ért a Dakar-rali mezőnye. Célba ért Saghmeister Gábor az idei Dakar utolsó szakaszán is, így a szabadkai motoros 11. alkalommal teljesítette a világ legnehezebb rali-versenyét.

Saghmeister összetettben a 106. lett, a szerelők nélküli motorosok versenyét pedig a 27. helyen zárta.

A Dakart a partiumi Gyenes Emánuel is sikeresen befejezte, ő összetettben a 40. helyen végzett.

A motorosok versenyét egyébként Sam Sunderlend nyerte, míg az autósoknál Nasser Al Attiyah volt a legjobb. A kéthetes viadal pénteki zárószakaszán Al-Attijah majdnem nyolc perccel volt lassabb a legjobb időt megfutó dél-afrikai Henk Lategannál, de több mint 30 perces összetettbeli előnyének birtokában így is gond nélkül győzött. A 2012-ben Londonban koronglövészetben olimpiai bronzérmes Al-Attijah 2011, 2015 és 2019 után nyert negyedszer.

A világ legnépszerűbb és legnehezebb tereprali-versenyének 44. kiírásában az autósoknál a 12. szakaszt Stephane Peterhansel nyerte meg az Audival, ami a német gyártó hatodik szakaszgyőzelme volt a 2022-es versenyen, de összesítettben a Toyota diadalmaskodott Nasser Al-Attiyahnak kösznhetően. A katari versenyző negyedik alkalommal lett a legjobb, megelőzve a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loebet. A kamionosok között történt az egyetlen, kétszeres címvédés. Dmitri Szotnikov másodszor lett első, az idén is öt szakaszgyőzelmet jegyzett. A dobogó második és a harmadik fokára is a Kamaz versenyzői állhattak fel Eduard Nyikolajev-Anton Sibalov sorrendben.


A 44. Dakar-ralin a mezőny összesen 8000 kilométert tett meg a dzsiddai célba érésig, a gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer volt.

forrás: Pannon RTV


A rovat legfrissebb hírei