Évértékelő gálát tartott a Nemzeti Versenysport Szövetség


2019-es teljesítménye elismeréseképpen 39 sportág 59 legjobb versenyzőjét díjazták.

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke köszönti az egybegyűlteket
fotó: nvesz.hu


A csütörtök délutáni budapesti ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékezetett arra, hogy "a sport hazánkban nemzeti ügy".

"A sport minden ága hozzájárul a jelen gazdagításához és ahhoz a jövőképhez, amely egy sikeres, versenyképes országot mutat" - fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, "semmi sem képes úgy hozzájárulni egy fiatal fizikai és mentális fejlődéséhez, mint a rendszeres testmozgás".

Hozzátette: a cél az, hogy minél több fiatal "jegyezze el magát a sporttal és a rendszeres testmozgással", és ebben nagy szerepe van a Nemzeti Versenysport Szövetségnek is (NVESZ).

Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a díjazottak rendkívüli eredményeket értek el, ezért felnézhetnek rájuk az ifjú generáció tagjai, sikereik pedig megannyi fiatal számára jelentenek igazi motivációt.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a MOB-nál testvérként tekintenek a versenysport szövetségre, és emlékeztetett, hogy több olyan sportág létezik, amelynek van olimpiai és nem olimpiai ága is.

Mészáros János, az NVESZ elnöke évértékelőjében hangsúlyozta: a versenysport szövetségnél érzik, hogy az állam fontos ágazatként kezeli a sportot.

"A magyar sport életében nem volt még olyan időszak, amely csak megközelítette volna a mostanit. Ez egy kegyelmi állapot, bízom benne, hogy sokáig fog még tartani" - fogalmazott az elnök, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágak számára a 2019-es év a félidőt jelentette a Világjátékok közötti úton.

"Ez az év a háttérmunkáról szólt, hamarosan azonban ráfordulunk a Világjátékokra, amely 2021-ben lesz" - mondta, majd gratulált a sportágak legjobbjainak, akik közül kiemelte a túraautó-világkupát nyerő Michelisz Norbertet.

Teljesítménye az elnök szerint olyan történelmi tett, amely nem mérhető máshoz. Az autóversenyző nem tudott jelen lenni a díjátadón, távollétében Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke vette át az elismerést.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya javaslatai alapján négy ország - Japán, Kazahsztán, Fehéroroszország és Kolumbia - nagykövetsége kapta meg a nemzetközi sportkapcsolatok fejlesztéséért díjat.

Ezt követte az Év Sportolója-díjak átadása, melyekre a szövetségek a világ-, vagy Európa-bajnokságon dobogós helyezést elérő sportolóikat, illetve csapataikat javasolhatták, és a jelöléseket az NVESZ elnöksége hagyta jóvá.
A sportvezetők munkáját elismerő Leyrer Richárd-díjat idén Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke vehette át.

Az ünnepségen új évkönyvét is bemutatta az NVESZ: a szakmai kiadvány a 2017-es Világjátékok óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit és eredményeit foglalja össze, sok képpel illusztrálva.

2019 legjobbjai a szövetségek jelölései alapján:


Magyar Biliárd Szövetség: Szolnoki Olivér

Magyar Bowling és Teke Szövetség: Jezsoviczki Anna és a női tekeválogatott (Méhész Anita, Sáfrány Anita, Hári Boglárka, Tóth Katalin, Tóth Andrea, Csongrádi Gyöngyi, Simon Petra, Sass Edit)

Magyar Bridzs Szövetség: lány bridzs csapat (Bekő Mária, Fischer Brigitta, Lajos Hanka, Révai Hanna és Szűcs Villő)

Magyar Búvár Szakszövetség: Senánszky Petra és Bukor Ádám

Magyar Darts Szövetség: Kovács Tamara

Magyar Élet és Vízimentő Szakszövetség:   Verrasztó Dávid és a 4×50 m férfiváltó (Balog Gábor, Gyárfás Bence, Keresztes Mátyás, Takács Krisztián)

Magyar Erőemelő Szövetség: dr. Lombosi Melinda, Balog Nátán

Magyar Golyósport Szövetség: Perger Patrik és Rácz Gergő fiú páros

Magyar Grappling Szövetség: Tóth András

Magyar Íjász Szövetség: Gondán György

Magyar Jet-Ski Szövetség: Szabó Barnabás

Magyar Kajak-kenu Szövetség: Kiszli Vanda, Boros Adrián és a Kolozsváryné Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia páros

Magyar Karate Szakszövetség: Sterck Laura Tímea, Tadissi Yves Martial

Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség: Babos Gábor

Magyar Kézilabda Szövetség: női strandkézilabda válogatott (Benzsay Rebeka, Braun Csenge, Csiki Renáta Adrienn, Friebesz Fanni, Győri Ágnes, Hadfi Gréta, Király Réka, Kretz Fruzsina, Landi Gabriella, Speth Evelin, Sütő Sára, Tóth Emese Szilvia, Vajda Luca, Vártok Ramóna)

Magyar Kick-box Szövetség: Busa Andrea, Bálint Zoltán

Magyar Kutyasport Szövetség: Koris Edina, Hummel Zoltán

Magyar Lábtenisz Szövetség: női válogatott (Vadász Bianka, Pats Enikő; Lepsényi Boglárka, Pál Kőrösi Evelin, Harsányi Georgina)

Magyar Lábtoll-labda Szövetség: női csapat (Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Kunics Réka, Vachal Krisztina)

Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség footballgolf szakág: Hámori Renáta, Zsuppán Donát

Magyar Modellező Szövetség: Elekes Imre és a csapat (Elekes Imre, Szvacsek Ferenc, Csoma György)

Magyar Motorcsónak Szövetség: Havas Attila

Magyar Motorsport Szövetség: Számadó Máté

Magyar Muaythai Sportági Országos Szakszövetség: Spéth Norbert Attila

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség: Meklerné Mikó Edit, Michelisz Norbert

Magyar Országos Horgász Szövetség: Kisjuhász Bence, Feeder csapat (Döme Gábor, Erdei Attila, Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Szabó Tamás, Walter Tamás)

Magyar Rádióamatőr Szövetség: Molnár Léna, Weisz László

Magyar Repülő és Légisport Szövetség: Tóth Ferenc

Magyar Repülő Korong Szövetség: U17 Lány Ultimate frizbi válogatott (Kollár-Nagy Melinda, Takács Luca, Halász Júlia, Varga Vivien, Csepi Nikolett, Bajnok Emese, Szabó Zsófia, Kókai Lili, Lőwy Petra, Mireider Alíz, Lénárt Hanna, Bajnok Dóra, Vaszary-Maklári Lilla)

Magyar Sambo Országos Szakszövetség: Kozsák György

Magyar Sárkányhajó Szövetség: a magyar ifjúsági válogatott (Tiringer Márk, Bíró Krisztián, Jánosi Richárd, Nagy Ivó Máté, Potyi Károly, Tóth Laura, Bencs Botond, Fischer Péter, Kupsza Gergő, Pahocsa Kristóf, Dózsa Bálint, Bucsi Blanka, Ecsődi Sára, Horváth Alex, Tóth Edit)

Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség: Tereza Crisley Cordeiro de Souza, Győri Levente

Magyar Sumo Szakszövetség: Kerstner Róbert

Magyar Szkander Szövetség: Kőváriné Ivánfi Brigitta, Kovács Péter

Magyar TáncSport Szakszövetség: “The Szupergirls” (Apró Boglárka, Apró Lili, Badar Borbála, Bradács Tamara, Csényi Fanni, Cserveni Fanni, Csuhai Vivien, Gelléri Sára, Lipták Noémi, Lovas Boglárka, Lovas Fanni, Megyesi Veronika, Muszta Anna, Rovó Orsolya, Szabó Judit, Szabó Réka, Szegő Réka, Széles Nóra, Veisz Anett Rachel)

Magyar Testépítő és Fitness Szövetség: Ágoston Dorottya, Kenderes Gábor

Magyar Torna Szövetség: Mazács Fanni, Bali Dániel

Magyar Tradícionális Kung-fu és Wushu Szakszövetség: Kiss Dorottya, Filóci Mihály

Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetség: Popelka Liliána, Orbán Olivér


A rovat legfrissebb hírei