Európa Kollégium az akadémiákon


Orvostanhallgatók, leendő gyógytornászok és testnevelő tanárok egy csoportja látogatott el Magyarkanizsára, Palicsra és Topolyára

A kollégisták a Vajdasági Birkózóakadémián (Laták István felvétele)

A Vajdaságban már megépült sportakadémiák nemcsak a sportolóknak, hanem a leendő szakembereknek is nagy lehetőséget nyújtanak. Nemrég az újvidéki Európa Kollégium orvostanhallgatói, leendő gyógytornászai és a testnevelési tanárnak tanuló diákok egy csoportja minikörutat tett, amely során meglátogatták a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémiát, a topolyai TSC labdarúgó-akadémiáját, és ellátogattak Palicsra is, ahol Vermes Lajos egykori kiváló sportoló és sportmunkás szobránál rótták le tiszteletüket.

A birkózóakadémián Bálint Zoltán ügyvezető várta őket, röviden elmondta az akadémia történetét és annak szerepét, s felhívta a tanulók figyelmét arra is, hogy a közeljövőben igen komoly orvosi csapatot szeretnének kialakítani, amely nemcsak az akadémián tanuló és edző birkózókat szolgálja majd ki, hanem a környező községek sportolóinak is a rendelkezésére áll majd.

A diákok nagy érdeklődéssel csodálták meg a legkorszerűbb épületet és annak berendezését, s nyilván többeknek is a jövőre vonatkozó tervei támadtak mindezek láttán, hallatán. Ilyen volt a szabadkai Péter Dániel is, akik kimondottan sportorvosnak készül:

„Miután Szabadkán egészségügyi szakközépiskolába jártam, adódott az orvosi hivatás, azaz az egészségügyi rehabilitációs szak, amely kimondottan a sport felé irányul. Végzős vagyok, és nagyon érdekel a sport. A már megépült és a jövőben tervezett akadémiák kiváló perspektívát nyújtanak. Örülök, hogy már megépültek az első akadémiák, s nem is gondolkodom a külföldi munkavállaláson, itthon képzelem el a jövőmet, az akadémiák egyikében lenne jó elhelyezkedni.”


A kollégisták vastapssal búcsúztak el a vendéglátójuktól, majd Palics felé vették az irányt, ahol tiszteletüket tették Szabadka és Palics egyik legnagyobb szülöttje, a kiváló sportoló és fáradhatatlan sportmunkás, Vermes Lajos szobra előtt, s megismerhették a palicsi előolimpia szervezőjének élete legfontosabb momentumait.

Ezután Topolyára mentek, ahol az újvidéki Európa Kollégium lakóit Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója és munkatársai kalauzolták el az ottani fociakadémián. Bemutatták, hogyan folyik a munka, milyen tartalmakkal sikerült eddig megtölteni az impozáns új sportkomplexumokat, beleértve az Arénát is, amelyben kedden U21-es Eb-selejtező mérkőzést tartanak Szerbia és Örményország között.

Dr. Halasi Szabolcs, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense elmondta, elsősorban olyan hallgatókkal érkeztek, akik a testnevelés, a sport iránt érdeklődnek. Nemcsak a testnevelési szakon tanulóknak, az Újvidéki Egyetem Testnevelő Karának hallgatói számára, hanem az orvostanhallgatóknak, gyógytornászoknak is szerették volna megmutatni, milyen lehetőségek vannak, hol tudnák esetleg a jövőben a tudásukat kamatoztatni, ugyanakkor új tapasztalatokra is szert tenni. Az újvidéki Európa Kollégium hallgatóival egyébként egy sportszakkör keretében tartja a kapcsolatot a docens.

A diákok nyilván kiváló benyomásokkal gazdagodtak, hiszen Vajdaság dicsőségre válik a topolyai és a magyarkanizsai akadémia is. Remélhetőleg ez a látogatás a jövőben az akadémiák javát is szolgálhatja, hiszen szükség van a jó és fiatal szakemberekre, akik a megélhetésüket, a jövőjüket biztosíthatják – ami a legfontosabb: itthon.

forrás: magyarszo.rs


A rovat legfrissebb hírei