Megtört a Guttmann átok?


A portugál klub megszakította hatvan éve tartó rossz sorozatát

fotó: kormanysport.hu

A Benfica korosztályos labdarúgócsapata nyerte az UEFA Ifjúsági Ligát, melynek nyoni döntőjében 6-0-ra múlta felül a Salzburg gárdáját hétfőn, így megszakította a portugál klub hatvan éve tartó rossz sorozatát.

Az osztrákoknál - akik már a szünetben kétgólos hátrányban voltak - a cserék közé jelölték a kapus Tóth Balázst és a csatár Berki Marcellt, utóbbi a 86. percben állt be. A Benfica akkor már 5-0-ra vezetett. A salzburgi keret tagja még Kovács Patrik is, akit nem neveztek a találkozóra.

A Benfica legutóbb 1962-ben diadalmaskodott európai kupában, a Guttmann Béla irányította csapat akkor a Bajnokok Ligája elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupját nyerte meg, a döntőben a Puskás Ferenccel felálló Real Madridot verte 5-3-ra. A magyar szakember anyagi természetű okok miatt azonban távozni kényszerült a lisszaboni együttestől, amelyet azzal az "átokkal sújtott", hogy száz évig nem nyer nemzetközi kupát. Az azóta eltelt évtizedekben a Benfica öt BEK-döntőt (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) bukott el, egyszer maradt alul az UEFA Kupa (1983), kétszer az Európa-liga (2013, 2014), illetve háromszor az UEFA Ifjúsági Liga (2014, 2017, 2020) fináléjában.

A Benfica azóta olyannyira komolyan veszi a magyar edző átkát, hogy Az egyik eset, hogy például Eusébio 1990-ben a bécsi BEK-döntő előtt felkereste a magyar edző sírját Bécsben, hogy engesztelést kérjen a csapatnak, mely ennek ellenére sem járt sikerrel, és kikapott az AC Milantól.

A Benfica szintén vezeklése jeléül 2014-ben egész alakos szobrot állított Guttmann Bélának, aki a két BEK trófeát tartva áll azóta is a stadion főbejárata előtt.


A rovat legfrissebb hírei