A Magyar Sport Napja


Május hatodika a Magyar Sport Napja Magyarországon, annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 147 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt

fotó: tata.hu

A MAC által 1875. május 6-án lebonyolított versenyen atlétikai és ökölvívó számokban mérték össze tudásukat a sportolók.

A MAC 1875. április 8-án alakult meg és az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István).

A klubot 1989-ben a régi tagok újra bejegyeztették, majd 1993-ban fúzióra lépett a Népstadion SK-val, és elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

A Magyar Sport Napját 2000 óta ünneplik Magyarországon. A Szabadság téren, a hajdani első európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén emlékművet emeltek ebből az alkalomból.

Az Országgyűlés 2017. december 12-én 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar Sport Napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar Parasport Napjává, a Siketek Sportklub 1912-es alapítását, június 2-át a Magyar Siketsport Napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar Diáksport Napjává nyilvánítja.


A rovat legfrissebb hírei