Kezdődik a vívó Európa-bajnokság - ELŐZETES


Három-négy érmet vár a kapitány

fotó: hunfencing.hu

Három-négy érem megszerzésében reménykedik Boczkó Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az antalyai vívó Európa-bajnokságon, melyet péntektől jövő szerdáig rendeznek a törökországi helyszínen.
    
A szövetség elnöksége a múlt héten fogadta el a magyar csapat összeállítását, ebben - amint azt a hunfencing.hu oldal a felvezetőjében megjegyezte - nagy meglepetés nem volt, valamennyi fegyvernem a jelenleg rendelkezésre álló vívókat tekintve a legerősebb felállásában vág neki az Eb-nek, amely a 2019-es düsseldorfi kontinensviadal óta az első. A köztes időszakban a Covid-helyzet miatt elmaradtak az Eb-k.
    
A válogatott legidősebb tagja a 46 éves tőröző, Mohamed Aida, aki az első Eb-érmét harminc éve, 1992-ben szerezte: 16 évesen egy ezüstöt. A legfiatalabb a 18 éves párbajtőröző, Balogh Bella, aki újoncként szerepel. Hiányzik ezúttal a válogatottból két meghatározó vívó, az egyaránt friss kismama tőröző Kreiss Fanni és kardozó Márton Anna.
    
A csapat legeredményesebbje a háromszoros olimpiai bajnok, 2015-ben egyéniben, 2018-ban csapatban Eb-győztes Szilágyi Áron, aki a közmédiának nyilatkozva elmondta: a nemzetközi szezon után nem sok idő volt a felkészülésre, de reméli, hogy azt a formát, amit a világkupákon, illetve Grand Prix-versenyen mutatott, át tudja menteni az Európa-bajnokságra. Márciusban Budapesten megnyerte a Gerevich-Kovács-Kárpáti vk-t, majd május elején ötödik lett Madridban, két héttel később pedig aranyat szerzett a padovai GP-n.
    
"Nagyon nehéz következtetni az év közi versenyekből, de én azt gondolom, hogy a két aranyérem erőt adhat nekem. Van egy magabiztosságom a páston, amit szeretnék az Európa-bajnokságon is kamatoztatni. Biztos vagyok benne, hogy fokozottan készülnek az ellenfelek. Ott, aznap fog eldőlni, hogy ki tudja jobban forgatni a kardját" - nyilatkozott a Vasas 32 éves vívója, hozzátéve, hogy nem rak magára extra terhet, például azt, hogy mindenképpen aranyérmesnek kell lennie.
    
"Szeretnék jól vívni, szeretném mind taktikailag, mind technikailag fogni az ellenfeleimet, és ha ez összejön, akkor kijöhet ebből egy jó eredmény" - vélekedett.
    
A tokiói olimpián ezüstérmes, 2019-ben világbajnok párbajtőröző Siklósi Gergely úgy véli, hogy az ellenfelek már számolnak a magyar együttessel az után, hogy áprilisban, Párizsban győzött, majd májusban Heidenheimben negyedik, Tbilisziben pedig harmadik lett a világkupán.
    
"Azért ez egy fiatal csapat, jól bekezdtünk, de még sok munka áll előttünk, elsősorban a stabilitásnövelésben. A tehetség megvan, a képességek megvannak, jelenleg stabilak vagyunk, de ezt a jövőben is fenn kell tartani" - hangsúlyozta.
    
A célokat illetően messzebb tekintett, úgy fogalmazott, hogy olyan csapatot kell építeni, amely esetében nem kérdés, hogy kijut-e a párizsi olimpiára, ahol aztán dobogós helyen szeretnének végezni.
    
"Ezért dolgozunk, nem egyéni célok motiválnak bennünket. Bár egyéni célok is vannak, de a prioritás a csapaté" - szögezte le.
    
A magyar válogatottat szövetségi kapitányként február óta irányító Boczkó Gábor - aki párbajtőrözőként egyéniben három, csapatban négy Eb-aranyat nyert - az összeállítással kapcsolatosan a szövetség honlapján úgy nyilatkozott, hogy a ranglista első három helyezettje valamennyi fegyvernemben egyéniben és csapatban is ott lesz a páston, a negyedik helyen még lehet kísérletezni, de jövőre olimpiai kvalifikációs Eb-t rendeznek, akkor már nem.
    
"Úgy gondolom, hogy jó formában van a csapat, jó eredményekre számítok"
- mondta a közmédiának.
    
A szakvezető emlékeztetett rá, hogy a Covid-helyzet miatt kitolódott egy-két világkupa, ezért nem volt idő koncentrált felkészülésre, a versenyzők ugyanakkor nagyon várják, hogy három év elteltével ismét Eb-n vívhassanak.
    
Boczkó a női és a férfi tőrcsapatot illetően a nyolc közé kerülést jó eredménynek tartaná, női párbajtőrben az első hat közé kerülést reméli, illetve azt várja, hogy a vk-idényben remeklő, ezüstöt és bronzot szerzett Kun Anna folytatja jó sorozatát és "érem közeli" eredményt ér el.
    
A férfi párbajtőrcsapatot illetően kiemelte, hogy az elmúlt három világkupán benn volt a legjobb négyben, ami jelzi az erejét és egyéniben is összejöhet az érem bárkitől.
    
A női kardcsapattól szerinte az érem elvárható, az egyéni szereplés viszont bizonytalanabb.
    
"Férfi kardban pedig bárki érmes lehet, és remélem, aranyért fognak küzdeni csapatban" - tette hozzá.
    
A három évvel ezelőtti, düsseldorfi Eb-n a magyarok négy érmet nyertek: második lett a Márton, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású női és a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardválogatott, míg harmadikként zárt Márton egyéniben, illetve a Rédli András, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Koch Máté férfi párbajtőrnégyes.
Huszonhat fős magyar válogatott vesz részt a pénteken kezdődő és jövő szerdáig tartó antalyai vívó Európa-bajnokságon.
    
A magyar válogatott kerete:
    
férfi kard:
Decsi Tamás (Kertvárosi VSE), Gémesi Csanád (Gödöllői EAC), Szatmári András (MTK), Szilágyi Áron (Vasas)
    
férfi párbajtőr: Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Nagy Dávid (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd)
    
férfi tőr:
Dósa Dániel (Törekvés), Frűhauf Benjámin (Törekvés), Németh András (Honvéd), Szemes Gergő (FTC)
    
női kard: Battai Sugár (Debreceni EAC), Katona Renáta (Vasas), Pusztai Liza (BVSC), Szűcs Luca (BVSC)
    
női párbajtőr: Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Nagy Kinga (Diósgyőr), Balogh Bella (Vasas - egyéniben), Büki Lili (Tata - csapatban)
    
női tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Pásztor Flóra (Törekvés), Pöltz Anna (Ludovika - egyéniben), Lupkovics Dóra (Honvéd - csapatban)

A program:
június 17., péntek - női tőr egyéni 8.00, férfi kard 12.00, döntős szakasz 17.30
június 18., szombat - női párbajtőr egyéni 8.00, férfi tőr egyéni 11.00, döntős szakasz 17.30  
június 19., vasárnap - férfi párbajtőr egyéni 8.00, női kard egyéni 12.00, döntős szakasz 17.30  
június 20., hétfő - női tőr, férfi kard csapatverseny 8.00, döntők 17.00
június 21., kedd - női párbajtőr, férfi tőr csapatverseny 8.00, döntők 17.00
június 22., szerda - férfi párbajtőr, női kard csapatverseny 8.00, döntők 17.00

A rovat legfrissebb hírei