Nagy meglepetés történt a Székely Vágta döntőjében


Borult a papirforma a tizenegyedik alkalommal megrendezett Székely Vágta döntőjében

A győztes Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője Villámlás nevű lova nyergében a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutama, a tizenegyedik alkalommal megrendezett Székely Vágta döntőjé után a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn 2022. június 19-én.
fotó: MTI/Kátai Edit


Nem mindennapi futamot láthatott a nagyérdemű, a Székely Vágták eddigi legizgalmasabb és legnagyobb meglepetést tartogató döntőjét futotta Kézdivásárhely, Lemhény, Farkaslaka és Maksa lovasa. Két korábbi bajnok és két újonc, az utolsó félkörben fej-fej mellett haladva küzdött a Székely Vágta győzelméért. Meglepő eredmény született, nyert az új erő: Tamás Csaba Fiber hátán Farkaslaka számára szerzett bajnoki címet. A vándorszablya visszatér Hargita megyébe.

Nagy meglepetés történt a Székely Vágta döntőjében, hiszen sokan Lemhény vagy Kézdivásárhely győzelmét borítékolták, bár az teljesen egyértelmű volt, hogy Maksa és Farkaslaka lovasa is igencsak bele fog szólni a versenybe. Nem is volt másként, a két tapasztalt harcost, Zsigmond Jánost és Berde Lórándot, igencsak szorongatta Tamás Csaba és Papp Alpár. A start Berde számára megint hátránnyal indult, mivel lova rakoncátlansága miatt jónéhány méteres hátrányból kellett elszöknie a startból. Ezt pedig nem is sikerült legyűrnie, hiszen makacson hajtottak elől Farkaslaka és Maksa, mindketten próbálták utólérni a vezető Lemhényt. A startból mivel Zsigmond János, kétszeres vágtagyőztes, indult a legjobban Timpex Amata nevű lován, két körig vezetett is. A két kezdő, fittyet hágyva Zsigmond János hírnevére, folyamatosan szorongatta a lemhényi lovast, mi több, a célvonalra rátérve, nagyszerű vágtában fél-fél lóhosszal megelőzték tapasztaltabb társukat. Ez volt az eddigi legszorosabb döntő futam, a nézők többsége eldönteni sem tudta, hogy végül ki ért célba elsőként, ugyanis a végső ötven méteren a négy ló feje szinte egymás mellett volt.

A versenybírók igazolása után, a 24 éves farkaslaki Tamás Csaba, 12 éves Fiber nevű versenylovával megnyerte a nyolcadik Székely Vágtát, a második helyre a mindössze 20 éves, első hivatalos versenyén résztvevő, maksai Papp Alpár végzett Ecsed Roven Randi nevű ötéves kisbéri félvérén. A harmadik Zsigmond János (Lemhény), a negyedik Berde Lóránd (Kézdivásárhely) lett.

A díjátadó ünnepségen pénznyereményekkel és különdíjakkal tértek haza a lovasok, valamint öt lovas, Zingal (nemzetközi futam), Cardino (díjugratás), Fatima (Kishuszár futam), Viktor (Etéd, Góbé-futam) és a győztes ló, Fiber aranyparipa-díjat kapott az Equitana lovasbolt felajánlásából.

forrás: Szekelyvagta.ro

A rovat legfrissebb hírei