Világcsúcs?!


Minden idők legjobb eredményét érte el tekézésben a sokszoros világbajnok.

Zólyombrézón a serlegekkel
fotó: Zavarkó Vili / Facebook


Szenzációs eredményt ért el Olaszországban Zavarkó Vilmos vajdasági tekéző, aki a sportágban jártasak egyöntetű véleménye szerint a világ legjobb játékosa. A 31 éves óbecsei versenyző minden idők legjobb eredményét jegyezte 771 fával (187+181+182+221 fa) a Neumarkt csapatában egy olasz bajnoki mérkőzésen.

„Hihetetlenül jó napot fogtam ki, minden összejött, különösen az utolsó 30 dobás sikerült nagyszerűen. A 771 döntött fa minden idők legjobb eredménye, viszont van egy furcsa szabály a tekézésben, mely szerint hivatalos világcsúcsot csak vb-n lehet dobni. Ezt a rekordot 734 fával a magyarországi Kiss Tamás tartja, aki klubtársam Olaszországban. Tehát többet dobtam a világcsúcsnál, a hivatalos rekord azonban az övé marad” – magyarázta a Sporthatároknélkül.hu-nak a tekéző.


A 771 fás eredmény elérése után
fotó: Zavarkó Vili / Facebook


Zavarkó szülővárosában, Óbecsén kezdett el tekézni. Magyarországon a Kunfehértó együttesében szerepelt, majd a felvidéki Zólyombrézóra került, ahol tíz évig élt. A csapattal sorra nyerték a szlovák bajnokságokat, de a nemzetközi porondon is jól szerepeltek, diadalmaskodni tudtak például a Bajnokok Ligájában. Tavaly nyáron döntött úgy, hogy Olaszországba szerződik.

„Úgy éreztem, hogy tíz év után eljött a váltás ideje. Kellett egy kis idő, hogy beilleszkedjek az új csapatba. A bajnokság elején nem ment úgy a játék, ahogyan szerettem volna, de sikerült fokozatosan javulnom, a 771 fás eredmény pedig lendületet ad a folytatáshoz. Az idény hosszú, májusban Lengyelországban tartják az egyéni világbajnokságot, szeretnék ott is jól szerepelni”.

A tekézés a kevésbé elismert sportok közé tartozik, amiről Vili is tud bőven mesélni.

„Nagyon kevesen tudnak rólunk. Az utóbbi öt világbajnokságból négyet megnyertünk a válogatottal, egyszer pedig bronzérmesek lettünk, de ez Szerbiában nem sok embert érdekel. Ez rosszul esik, hiszen igyekszünk, beleadunk mindent, mégis sokan lenéznek bennünket”.

Zavarkó Vilmosnak 14 felnőtt világbajnoki címe van. Először 2008-ban szerzett aranyérmet vegyes párosban, egy évvel később csapatban lett világbajnok a szerb válogatottal, majd következtek az újabb címek, minden létező kategóriában, sprintben, összetettben és egyéniben is.

A rovat legfrissebb hírei