Magyar rekord a Lenin-csúcson


Első magyarként síelt le a 7134 méteres Ibn Szína-csúcsról Győrffy Ákos

fotó: kalifa / facebook
    
Győrffy Ákos a Kalifa Alpin Csapat tagjaként gyors, nem mély akklimatizációval augusztus 7-én reggel 5 körül indult fel a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán magasodó, korábban Lenin-csúcs néven ismert Ibn Szína-csúcsra - közölte az MTI-vel hétfőn az expedíció.
    
Közleményük szerint a magyar hegymászó egy skót síoktatóval párban indult felfelé, akivel a hegyen ismerkedett meg.
    
A C3-as táborból, 6200 méterről kezdték meg a csúcsmászást. Az időjárás nem volt kedvező a folyamatosan erősen fújó szél miatt; mindkettőjükből sokat kivett a csúcsszakasz, amelyet így is gyorsan, 9 órás menetidővel teljesítettek. Végül 14 órakor érték el a csúcsot, majd rövid pihenő után felcsatolták a léceket a lesikláshoz.
    
A közlemény szerint normál útvonalon nem lehetett volna végig lejutni lécekkel, ezért rövid tanácskozás után a meredek és nehéz, éppen ezért ritkábban síelt északi falat választották.
    
A lefelé vezető úton mindenféle terepviszonnyal meg kellett küzdeniük. A felső régióban rengeteg elkerülhetetlen kőtörmelék, helyenként 50 fokos lejtők és jeges folyosók állítottak akadályt eléjük, majd az alsóbb részeken 40-45 fokos lejtők, beszakadó és fagyott tetejű hó, porhó tarajok, teljesen jeges repedéshatárok okoztak nehézséget. Mindezeket az akadályokat hasadékok közt sasszézva kellett teljesíteniük - áll a beszámolóban.
    
A lesiklásban nagy segítséget jelentett, hogy néhány hegymászó a C1-es táborból távcsővel követte az eseményeket, rádión segítve a lejutásban.
    
"Összesen 9 órát másztunk, 4 órát síztünk, 3 óra alatt az 1-es táborba jutottunk a gleccseren. A táborban mindenki gratulált, külön vacsorával kedveskedtek nekünk. Eddigi információim szerint idén még nem sízték meg az északi falat itt" - idézi a közlemény Győrffy Ákost.
 

A rovat legfrissebb hírei