Kedződik a birkózó-világbajnokság - ELŐZETES


Legalább három érmet remél a szakvezetés

fotó: Magyar Birkózók Szövetsége

Három éremmel már elégedett lenne a magyar szövetség (MBSZ) a szombaton kezdődő belgrádi birkózó-világbajnokságon, melyen 19 magyar lép szőnyegre.
    
A vb-t a legerősebb magyar szakág, a kötöttfogás nyitja; a nők hétfőn, a szabadfogásúak pedig csütörtökön kezdik meg szereplésüket.
    
"A mi szempontunkból erősen kezdődik a világbajnokság, pont a kötöttfogással. Nyilván senkire nem akarunk terhet rakni, de jó kezdésre számíthatunk, és remélem, ez be is igazolódik. Nagyon sok munkát elvégeztek a fiúk, jó formában is vannak, ezért bízom benne, hogy érmeket fogunk szerezni már az első napokon" - nyilatkozott az MTI-nek Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.
    
A sportvezető optimizmusa nem véletlen, ugyanis a kötöttfogásúak a lehető legerősebb összeállításban utaztak el a szerb fővárosba. A tavaszi, budapesti Európa-bajnokságtól eltérően ezúttal már - a decemberben vállműtéten átesett - olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg) is szerepel, aki a tavalyi vb-n ezüstérmet nyert. Mellette a budapesti kontinensviadalon diadalmaskodó Fritsch Róbert (72 kg), az ugyanott ezüstérmes Váncza István (67 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg), valamint bronzérmes Lévai Tamás (82 kg), illetve a tavalyi Eb-n második, szívizomgyulladásából teljesen felépült Lévai Zoltán (77 kg) is tagja a csapatnak, miként az Európa-játékokon második Torba Erik (63 kg) is.
    
A nőknél lényegesen szerényebbek az elvárások, mivel Ritter Árpád szövetségi kapitány sérülés miatt az idei felnőtt Eb két bronzérmesére, Dollák Tamarára (57 kg) és Nagy Bernadettre (76 kg) nem számíthat, így mindössze négy versenyző vehet részt a viadalon.
    
"A lányoknál egy egészen fiatal csapat indul, és náluk továbbra is az U23 az elsődleges, mert ott tudnak igazán kiemelkedőt alkotni, de reméljük, azért minél több meccset tudnak nyerni Belgrádban" - mondta a kétszeres világbajnok Ritter.
    
Bácsi Péter szerint erősen kezdődhet és erősen is zárulhat a világbajnokság, mivel a szabadfogású szakágban is éremesélyesei vannak a válogatottnak. Elsősorban a budapesti Európa-bajnokságon szenzációs birkózással aranyérmes Muszukajev Iszmail (65 kg) révén, de ott lesz a szőnyegen az Eb-második Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és a bronzérmes - majd combsérülés miatt két hónapot kihagyó - Ligeti Dániel (125 kg) is. Bánkuti Zsolt szakági kapitány Bácsihoz hasonlóan bizakodó a vb előtt. A szakember szerint a 2019-től magyar színekben versenyző Muszukajev a legnagyobb esélyes az éremszerzésre. Azt mondta, a kabardföldi sportoló mindent a birkózásnak rendel alá, alázatosan dolgozik, jó formában van és nagyon motivált. Roppant bizakodó vele kapcsolatban, még úgy is, hogy a nyáron a nemzetközi versenyeken előbb utazási problémák, majd kisebb sérülés miatt nem tudott részt venni. Az orosz fővárosban viszont nyert egy viadalt a 70 kilósok között.
    
"Nagyon erős vb lesz. Most mindenki látja a lehetőséget, mert nincsenek ott az oroszok. Az előnevezések alapján nagyon komoly mezőny fog összegyűlni. Összességében egy éremmel és egy kisdöntős szerepléssel már elégedett leszek, ám ebben benne van, hogy több dobogósunk is legyen" - hangsúlyozta Bánkuti Zsolt, aki hat versenyzővel vesz részt a világbajnokságon.
    
A kilencnapos viadalon orosz és fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt, különösen a sportág nagyhatalmának számító oroszok távolmaradása befolyásolja az erőviszonyokat, ugyanakkor Bácsi Péter szerint így is nagyon erős vb-re van kilátás, óriási harc lesz a dobogós helyekért.
    
"Összességében, ha három érmet szerzünk, az nem lenne egy rossz teljesítmény, és ha a legfényesebből is jutna, szerintem abszolút elégedettek lehetünk majd. Nagyjából ez most a realitás" - összegezte az elvárásokat a szakmai igazgató.
    

A magyar csapat:
    
kötöttfogás (szeptember 10-13.):
Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63 kg), Váncza István (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Lévai Tamás (82 kg), Losonczi Dávid (87 kg), Szőke Alex (97 kg), Vitek Dáriusz (130 kg)
    
nők (szeptember 12.-15.):
Szekér Szimonetta (50 kg), Dénes Mercédesz (53 kg), Szél Anna (62 kg), Szabados Noémi (68 kg)
    
szabadfogás (szeptember 15-18.):
Muszukajev Iszmail (65 kg), Antal Dániel (70 kg), Vida Csaba (79 kg), Püspöki Patrik (86 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)

A rovat legfrissebb hírei