Partiumi közreműködéssel kezdődik a világbajnokság


Magyar szereplője is lesz a Katar - Ecuador nyitómérkőzésnek - ELŐZETES

Vasárnap 17 órakor a házigazda Katar és Ecuador összecsapásával megkezdődik az első téli labdarúgó-világbajnokság al-Horban.

A találkozó azért is különleges, mert Katar lesz az első együttes a futballtörténelemben, amely házigazdaként rögtön a torna első mérkőzésén debütál a vb-n.
   
Hasonlóra 1934-ben volt példa, amikor Olaszország rendezőként játszotta története első meccsét a második világbajnokságon, akkor azonban nyolc találkozót egy időben rendeztek. Az olaszok azt a világbajnokságot megnyerték.
   
Ez lesz sorozatban az ötödik vb, amikor a házigazdáé a nyitómeccs, a hazai csapatok ezeken a találkozókon veretlenek: 2006-ban Németország Costa Ricát győzte le 4-2-re, 2010-ben Johannesburgban a dél-afrikaiak 1-1-es döntetlent játszottak a mexikóiakkal, 2014-ben Brazília 3-1-re verte Horvátországot, négy évvel ezelőtt pedig Oroszország 5-0-ra kiütötte Szaúd-Arábiát.
  
A vb-k történetében legutóbb 1966-ban fordult elő, hogy a nyitómeccs résztvevői közül került ki a későbbi győztes: az angolok az Uruguay elleni gól nélküli döntetlen után meneteltek mind a napig egyetlen vb-sikerükig.
   
Katar és Ecuador története során három alkalommal találkozott egymással, 1996 februárjában két barátságos mérkőzésen csaptak össze Dohában, akkor 1-1-es döntetlen mellett 2-1-es ecuadori győzelem született. Legutóbb 2018 októberében, ugyancsak Dohában találkoztak, akkor 4-3-as hazai sikerrel ért véget a mérkőzést.
   
Az Ázsia-bajnok katari csapatnak utóbbi győzelme az egyik a kettő közül, amelyet dél-amerikai csapattal szemben aratott, 2009-ben Paraguayt tudta még felülmúlni 2-0-ra, ezen kívül négy döntetlen és nyolc vereség a mérlege.
   
Ecuador története során eddig 10 világbajnoki mérkőzést játszott, de ez lesz az első alkalom, hogy ázsiai ellenféllel kerül szembe.

A nyitómérkőzésnek magyar vonatkozása is van, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) péntek délutáni tájékoztatása szerint a házigazda Katar és Ecuador közötti mérkőzést az olasz Daniele Orsato vezeti majd, akinek segítője negyedik játékvezetőként nem más lesz, mint Kovács István. A nagykárolyi sípmester először vehet részt felnőtt világbajnokságon.
 
A nyitómérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.


A rovat legfrissebb hírei