Salim Omar már az olimpiára készül


Az idén világ- és Európa-bajnok tekvondós szeretne ott lenni a 2024-es párizsi olimpia tornájának augusztus 7-i nyitányán

fotó: mtk.hu

A koreai eredetű küzdősport első magyar világbajnoka, aki edző-édesapjával együtt ingázik Los Angeles és Budapest között, hétfőn beszélt terveiről a magyar fővárosban, a hazai sportági szövetség által rendezett médianapon az MTI-nek.
   
Salim Gergely, aki saját amerikai klubjában edzi mind a négy tekvondózó gyermekét, elöljáróban kitért arra a gondra, amit az okoz, hogy a két fiú, a 20 éves Sharif és a 19 éves Omar majdnem egyforma magas és ugyanolyan a súlyuk, így nehéz megoldani, hogy ne ugyanabban a kategóriában induljanak.
   
"Remélem, hogy a jövőben elkerülik egymást, mert Omar még nőni fog, s akkor lehet, hogy felmegy 63 kilóba, jelenleg mindkettőjük hatvan kiló" - mesélte az édesapa, aki 1995-ben piros-fehér-zöld színekben nyert világbajnoki bronzérmet, és régi vágya teljesült azzal, hogy gyerekei 2019 óta Magyarország képviseletében indulnak a világversenyeken.
   
A kérdésre, hogy ki tekinthető a Salim család legtehetségesebb sarjának, Omar igen határozottan szögezte le, hogy Kamilah húguk, aki december végén lesz 14 esztendős, de már három korosztályos Európa-bajnoki címnek is a gazdája. Hozzátette, szintén nagy tehetség, a legkisebb lánytestvér, Nala, aki nyolcéves, és jövő márciusban indul élete első tekvondóversenyén, a US Openen.
   
"Mindkét húgunk már csinál olyan dolgokat a küzdőtéren, amilyeneket mi, a fivéreik sem csináltunk ennyi éves korunkban..." - jelentette ki Omar, aki kitért rá, hogy idén már nincs több verseny, de pihenésre így se nagyon jut idő.
   
"Lassan nyakunkon az újabb megméretések, ahol olimpiai világranglista-pontokat lehet gyűjteni. Szóval nincs nagyon pihenés, folyamatosan edzésben kell maradni, hiszen már februárban jön egy törökországi viadal, márciusban újabb verseny lesz, májusban következik a világbajnokság, utána két héttel Grand Prix, újabb két hét múlva pedig jön az Európa-bajnokság" - sorolta a közelgő 2023-as állomásokat Salim Omar, aki 2021-ben a tokiói olimpián ötödik lett 58 kg-ban. A nagyszerű eredményt 21 évvel nagybátyja, Salim József után érte el, aki a 2000-es sydney-i ötkarikás játékokon végzett ugyanígy, ugyanebben a súlykategóriában. Szintén 2021-ben jött az első Eb-címe, amelyet 2022-ben megvédett, s idén a mexikói vb-n gyűjtötte be a magyar tekvondó históriai aranyérmét az 54 kilósok mezőnyében. A sorozat 2024-ben folytatódhat, ahogyan azt rengetegen várják az ifjú bajnoktól.
  
"Olimpiai álmok? Természetesen már eszembe jutott, hogy 2024. augusztus hetedikén, reggel indul a selejtező a férfi 58 kilogrammban, a tekvondósok első versenynapján... De nem szeretek sokat gondolni előre, napról napra készülök, lépésről lépésre haladok, s amikor eljön majd augusztus 7-e a párizsi olimpián, én készen fogok állni" - nyilatkozta Salim Omar.

A rovat legfrissebb hírei