Hibátlan csoportkör kellene a cél eléréséhez


Kezdődik a kézilabda világbajnokság- ELŐZETES

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak minden bizonnyal hibátlanul kellene teljesítenie a szerdán kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörét, hogy eléje célját, a legjobb hét közé kerülést.

A magyarok csütörtökön 18 órától a Koreai Köztársaság csapata ellen kezdik meg szereplésüket Kristianstadban, majd szombaton 20.30-tól Izlanddal, jövő hétfőn 20.30-tól pedig Portugáliával találkoznak. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A magyar együttes a göteborgi középdöntőben a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság négyes első három helyezettjével játszhat.
    
A középdöntő-csoportok első és második helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe.
    
A magyar szövetség elvárása azért a legjobb hét közé kerülés a válogatottal szemben, mert az garantálná a részvételt a jövő évi párizsi olimpia egyik selejtezőtornáján. Erre minden bizonnyal a nyolcadik és a kilencedik helyezettnek is lehetősége lesz, ha a hét közé jutnak az olimpiai címvédő, jövőre pedig házigazda franciák, illetve más olyan válogatott, amely később közvetlenül kijut az ötkarikás játékokra, például a jövő évi Európa-bajnok.
    
Az esélylatolgatások szerint azért kellene a magyaroknak a maximális négy pontot magukkal vinniük a csoportkörből, mert a középdöntőben - a legutóbbi világbajnokságon ezüst-, az Európa-bajnokságon aranyérmes - Svédország legyőzésének hazai környezetben kevés a valószínűsége.
    
Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, a legkönnyebb csoportellenféllel kezdenek a magyarok. A dél-koreaiak játékstílusa kevésbé ismert - legutóbb a 2012-es londoni olimpián találkozott egymással a két csapat -, ám az ázsiaiak közelmúltbeli mérkőzései közül ötnek a videofelvétele is a szakmai stáb rendelkezésére áll. Árulkodó, hogy december végén a koreaiak - akiknek Rolando Freitas személyében portugál kapitányuk van - hat góllal legyőzték Brazíliát, majd Lengyelországtól csak négy, Tunéziától pedig három találattal kaptak ki.
    
Izlanddal és Portugáliával a 2020-as és a tavalyi Európa-bajnokságon is játszottak a magyarok, a mérleg egy-egy győzelem és vereség volt mindkét együttessel szemben. A felkészülés során az izlandiak - keretükben a veszprémi Bjarki Már Elíssonnal - előbb 31-30-ra nyertek, majd 33-31-re kikaptak Németországban, míg a portugálok - a szegedi Miguel Martins irányításával - 11 góllal kikaptak Norvégiától, majd az Egyesült Államokat 12-vel, Brazíliát pedig három találattal verték.
    
A Handball World szakportál szerint sok szakértő Izlandot éremesélyesnek tartja, de Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány úgy fogalmazott, először tovább kell jutniuk abból a csoportból, amelyik szerinte a legnehezebb a nyolc közül.
    
A magyaroknál a közös munka első szakasza december 27. és 30. között zajlott Telkiben, majd múlt hétfőn folytatódott. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány dolgát nehezítette, hogy a jobbátlövő Máthé Dominik súlyos térdsérülés miatt február közepe óta nem játszhat, az irányítóként és balszélsőként is bevethető Juhász Ádám szemsérülés miatt nem lehet ott a tornán, az irányító Hanusz Egon pedig napokig lázas betegséggel küzdött, a Szlovénia elleni első felkészülési mérkőzésen nem is léphetett pályára. Múlt csütörtökön Ljutomerben bravúros, 28-27-es magyar siker született, szombaton Nagykanizsán viszont a vendégek győztek 32-29-re.
    
A második meccsen ismét kiütközött a "magyar betegség": ahogyan a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon, úgy ezúttal is kevés veszélyt jelentettek támadásban a szélsők, az ellenfelek számára továbbra is kézenfekvő, hogy elég középen védekezni a magyarok ellen.
    
Mindezek alapján úgy tűnik, előzetesen a továbbjutás sem vehető biztosra a rendkívül kiegyensúlyozott D csoportból, viszont arra is van esély, hogy négy pontot vigyen magával a középdöntőbe a magyar együttes, ám utóbbihoz tökéleteshez közeli teljesítményre lenne szükség.
    
Ez lesz a 28. férfi világbajnokság, a mezőny 32 csapata összesen 112 mérkőzést játszik Lengyelországban (Krakkóban, Gdanskban, Katowicében, Plockban) és Svédországban (Stockholmban, Malmőben, Göteborgban, Jönköpingben, Kristianstadban) a 19 nap alatt. A nyitómérkőzést szerdán 21 órától Franciaország és a társházigazda Lengyelország játssza Katowicében. Az utolsó játéknapon minden meccset a stockholmi Tele2 Arenában rendeznek. A labdarúgó-stadion ezúttal is több mint 22 ezer néző befogadására lesz alkalmas, mint három évvel ezelőtt a kontinenstorna végjátékában. A vb-győztes kijut a párizsi olimpiára és a két év múlva sorra kerülő világbajnokságra. Az orosz és a fehérorosz válogatott az ukrajnai háború miatt továbbra sem szerepelhet nemzetközi eseményeken.
    
A koronavírus-járvány miatt továbbra is érvényben vannak bizonyos szabályok és óvintézkedések, ezek közül a legfontosabb, hogy a rajt előtt minden játékosnak PCR-tesztelésen kell átesnie.


A rovat legfrissebb hírei