Világbajnokság magyar részvétellel


A magyar férfi kézilabda válogatott megkezdi a VB szereplést

Kézilabda, január és páratlan év? Mi másról lehet szó, mint a férfi világbajnokságról, amelynek idén Svédország és Lengyelország ad otthont. Január 11-től 29-ig harminckét válogatott, köztük a magyar részvételével kilenc városban zajlik a torna. A legnagyobb esélyes a kétszeres címvédő Dánia, Magyarország az első hétben szeretne végezni.

Egy éve a magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon a magyar válogatott három szoros mérkőzést játszott a csoportkörben. A budapesti MVM Dome első nagy csatájában azonban Lékaiék 31–28-ra kikaptak a hollandoktól, majd 31–30-ra ugyan felülmúlták a portugálokat, a harmadik fordulóban viszont ők szenvedtek 31–30-as vereséget az izlandiaktól. Mit jelentett ez? Azt, hogy a csapat a harmadik helyen zárt, és nem jutott tovább a középdöntőbe. Az Eb ezzel véget ért a magyarok számára, ami jókora meglepetés volt, főleg úgy, hogy a 2021-es világbajnokságon a remek ötödik helyet szerezte meg a gárda.

Magyarország a tizenötödik lett a tavalyi Eb-n, míg a másik házigazda, Szlovákia a tizennyolcadik. A szlovákok szintén csak egy meccsen nyertek, igaz, tíz- és kilencgólos különbségű vereséget szenvedtek el.

Ennyin? Vagy min múlik a siker?!


Magyarország csak a selejtező második fázisának második körében volt érdekelt. Az ellenfél Izrael volt. Tel-Avivban 32–33-as magyar győzelem született, három nappal később, április 16-án, Tatabányán 31–22-re diadalmaskodtak Ancsinék. A magyar férfi kézilabda-válogatott a huszonkettedik alkalommal vesz részt világbajnokságon, a 2023-as a huszonnyolcadik a sorban.

Miért volt érdemes feleleveníteni a tavalyi kontinenstornát? Nem csak a kiábrándító eredmény miatt. Az akkori B csoport és az idei D jelű négyes szinte teljesen azonos. Izland, Portugália és Magyarország mellett Dél-Korea alkotja a kristianstadi csoportot, Hollandia ezúttal az F jelű kvartettbe került. A 2021-es egyiptomi vébén egyik csapattal sem találkoztak a magyarok.

A csoportkörben mindhárom ellenfelét legyőzte a válogatott (Zöld-foki Köztársaság, Uruguay, Németország), a középdöntőben Brazíliát és Lengyelországot, végül a csoportgyőztes Spanyolországtól kapott csak ki, és csoportmásodikként jutott a negyeddöntőbe. Ott a franciákkal játszott Gulyás István csapata 30–30-as döntetlent, a hosszabbítás után pedig 35–32 volt az eredmény. A megszerzett ötödik helynél csak kétszer végzett előrébb a válogatott: 1986-ban ezüstérmet szerzett, Svájcban, 1997-ben pedig kikapott a bronzmeccsen, Japánban.

És ha már a múltat vesszük. A magyar férfi kézilabda-válogatottnak valamiért jobban fekszik a világbajnokság, mint az Eb.

A kontinensviadalokon még sosem sikerült a legjobb ötben végezni, sőt, az utolsó négy tornán még a legjobb nyolc is távolinak tűnt. A vébéket illetően azonban más a helyzet. Az 1997-es torna óta csak az 1999-esen nem sikerült az első tízben zárni. Három vb kimaradt (2001, 2005, 2015), két hatodik (2003, 2009) és két hetedik (2011, 2017) hely, továbbá egy-egy ötödik, nyolcadik (2013), kilencedik (2007) és tizedik (2019) pozíció. A tisztesség kedvéért emlékezzünk meg a nyolc olimpiai szereplésről is, a magyarok kedvence a szerencsétlen negyedik hely, ötször sikerült lemaradni a bronzról, utoljára 2012-ben.

A cél az első hét hely valamelyike


A magyarok két felkészülési mérkőzést játszottak a vb előtt. Január 5-én Ljutomerben csaptak össze Szlovéniával, és 17–13-as félidei eredmény után 27–28-ra legyőzték a hazaiakat. Bodó és Lékai is 5–5 gólt dobott, viszont Juhász Ádám már hiányzott a csapatból, miután a január 4-i edzésen szemsérülést szenvedett, kórházba került, és biztosan lemarad a vébéről. A Benfica irányítója mellett Hanusz Egonra sem számíthatott Chema Rodríguez szövetségi kapitány. Ugyan elutazott a csapattal, de nem játszott a betegségből épülő másik irányító. Az egyetlen irányító Lékai Máté volt Szlovéniában. A visszavágóra 7-én került sor, Nagykanizsán, lapzárta után. A világbajnokságra 18 játékos nevezhető, mérkőzésenként 16 léphet pályára. A cél az első hét hely valamelyikén végezni. A világbajnok kijut a 2024-es párizsi olimpiára, míg a 2-7. helyezettek az olimpiai selejtezőre kvalifikálják magukat.

Chema Rodríguez alakulata január 12-én (18.00) mutatkozik be a vébén Dél-Korea ellen. A második fordulóban, 14-én (20.30) Izland lesz az ellenfél, a harmadik fordulóban, 16-án (20.30) pedig Portugália.

Az első három helyezett a középdöntőbe jut, a negyedik az Elnök-kupáért játszhat. A középdöntőbe jutott csapatok hozzák magukkal az egymás elleni eredményeiket. A C és a D csoport legjobbjai alkotják majd a 2. csoportot a középdöntőben. A csoport-elsők és -másodikok kerülnek a negyeddöntőbe, a kieséses szakaszba. A magyarok Kristianstadban játszanak, a C csoport (Svédország, Brazília, Zöld-foki Köztársaság, Uruguay) találkozóit Göteborgban bonyolítják le, ahogy a középdöntő 2. csoportjának összecsapásait is. A vb-nek Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad, Krakkó, Katowice, Gdańsk és Płock adnak otthont. A fogadóirodák és a szakértők szerint is Dánia a torna legnagyobb favoritja, Franciaország, Spanyolország és Svédország érhetnek oda a legjobb négy közé, Magyarországot a tizedik, tizenharmadik hely környékére rangsorolják.   

A magyar válogatotvilágbajnoki kerete:

Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Tatabánya), Palasics Kristóf (NEKA)
Jobbszélsők: Rodríguez Pedro (Tatabánya), Bujdosó Bendegúz (FTC)
Jobbátlövők: Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb), Ancsin Gábor (Tatabánya)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)
Tartalék: Győri Mátyás (Tatabánya)

Megjelent a Magyar7 2023/1. számában.

A rovat legfrissebb hírei