Futással ünnepelték a 175 éves Magyar Honvédséget a Margit-szigeten


A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is részt vett az ünnepi futáson

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b), Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (b3) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b4) a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett futáson a Margit-szigeten 2023. március 7-én.
fotó:MTI/Illyés Tibor


A honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján a "legszebb nemzeti kincsnek" nevezte a honvédséget, amelyet szerinte irányítói mindig a maguk képére, az adott korszak stílusára formáltak az elmúlt 175 évben.
   
Ez most a mai generációnak is megadatott, a maga képére alakíthatja a haderőt - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
   
Magyarországon elkezdődött a haderőfejlesztés. Sok szó esik a honvédség eszközállományáról, de ennél fontosabb az ember: azok a magyar fiatalok, akik katonának állnak - mondta.
   
Elindult a párbeszédet arról, miért jó ma Magyarországon katonának lenni és milyen az a honvédség, amelyet mindenki látni szeretne. A válasz: olyan high-tech, a csúcstechnológiákhoz alkalmazkodó, a mai digitális világba illeszkedő haderő kell, amely a magyar katonai erényekre, katonai múltra, magyar bátorságra épül - közölte a miniszter.
   
"A mai magyar honvédség egy fiatalos, hazafias, tiszta gondolkozású erős közösség" - tette hozzá.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a múlt előtt tisztelgő futásra utalva azt mondta, hogy a sport már szervezetileg is a honvédelemhez tartozik, de ennél is fontosabb, hogy "aki sportoló, az kicsit katona is".
   
A fegyelem, a kitartás, az eltökéltség, a hűség mind azok az erények, amelyek minden sportolóban összeérnek, összetartoznak - emelte ki.
   
A honvédség közelgő évfordulójára emlékező kihívást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök február 10-én tette közzé. Ennek értelmében az induló csapatoknak annyi kilométert kell megtenniük, ahány éves a Magyar Honvédség.
  
Ruszin-Szendi Romulusz a futás elindítása előtt azt mondta: "hiszek a magyar katonában, függetlenül attól, hogy most, vagy évszázadokkal ezelőtt szolgáltak".
   
A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja.
   
A honvédségi alakulatokon kívül a kadétprogramban részt vevő gimnáziumok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A Margit-szigeti futáson részt vett a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is.

A rovat legfrissebb hírei