A magyar részvétel szempontjából is sikeres lehet a budapesti atlétikai világbajnokság


A sportszakmai igazgató 20-30 magyar résztvevőre és "jó meglepetésre" számít

Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint 20-30 magyar versenyző szerezhet indulási jogot az augusztusi, budapesti világbajnokságra, amelyen bízik a "jó meglepetésekben" is.

A szakember az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában kedden arról beszélt, a múlt hétvégi, isztambuli fedett pályás Európa-bajnokság "nem volt célverseny" a 16 fős magyar csapat számára, csak egy sikeres állomás volt a folyamatban, amelynek egyik fókusza a nyári, magyarországi vb.
   
"Sikeresnek érezzük az Eb-t, amelynek megrendezéséért köszönet illeti Törökországot, hiszen egy természeti katasztrófa után is vállalták azt. Nem hegyeztük ki az elvárásokat a kontinenstornára, mert voltak lemondások a felkészülésben"
- jelentette ki a sportigazgató.
   
Scheidler Géza a világbajnokságra előre tekintve kiemelte, arra a versenyzők mintegy fele szinttel jut ki, a többieknek pedig a különböző viadalokon kell pontokat gyűjteniük. Véleménye szerint a magyarok közül négy-öt versenyző "szinte biztosan szinttel fog kvalifikálni", míg a többieket például két bronz kategóriájú, pontszerző verseny megrendezésével is próbálja segíteni a MASZ.
   
"A vb-n rendező jogán szeretnénk a váltókat is indítani, ha azt érezzük, hogy megfelelő felkészültségi állapotban vannak. Készülünk, hogy jó váltók induljanak" - fogalmazott Scheidler Géza.
   
A szakember elmondta, sűrű hónapok várnak most az atlétákra, ugyanis a csapat nagy részének a májusban kezdődő versenyidény előtt több olyan edzőtábora is lesz, ami komoly megterhelést jelent, nagy koncentrációt igényel és sok utazással, lemondással jár. Júniustól már egyértelműen a különböző viadalok lesznek a fókuszban, mert azt szeretnék, hogy július közepére "látható" legyen az a csapat, amely ott lesz majd a vb-n. A kvalifikációs időszak július 30-án zárul.
   
"Spiriev Attila vezetésével két és fél éve kezdődött az a folyamat, aminek célja, hogy élesítse ki a válogatottat a vb-re. Látva a befektetett energiát és az edzők, versenyzők által végzett munkát, bízunk és hiszünk a jó meglepetésekben" - nyilatkozta a sportszakmai igazgató.
   
Scheidler megjegyezte, a két gátfutó, Szűcs Valdó és Kozák Luca kisebb sérülése miatt azért hagyta ki az Eb-t, hogy "tiszta lappal tudják megkezdeni a tavaszi felkészülést".
   
A fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anitát "szenzációsnak" nevezte: meglátása szerint a súlylökő a gyermekáldás, valamint az azt követő térdsérülés után "újra felírta magát a nemzetközi elitbe", és benne van, hogy a vb-n újra 19 méter feletti teljesítményt érjen el.

A rovat legfrissebb hírei