Bőhm Csaba ezüstérmes lett Kairóban


Ezüstérmet nyert Bőhm Csaba az öttusázók idei világkupa-sorozatának első állomásán, Kairóban

Győzött az egyiptomi Ahmed Elgendi, míg a harmadik helyen a cseh Martin Vlach futott a célba.

A verseny szerdán kezdődött a selejtezővel, a 75 fős mezőny két csoportban küzdött, az első 18-18 hely ért továbbjutást, ami a négyből három magyar indulónak jött össze. Gyengébb vívása miatt váratlanul korán búcsúzott az elmúlt évi világbajnokságon bronz-, az Eb-n pedig ezüstérmes Szép Balázs. Tamás József, aki csoportjában 19. lett, annak köszönhette továbbjutását, hogy a 12 hazai indulóból legfeljebb csak hat folytathatta szereplését a kvalifikáció után.

Ezt követte a csütörtöki körvívás, melyben Bőhm 20 győzelmet aratott és 15 ellenfelétől kapott ki, míg Marosi Ádám és Tamás 15/20-as mérleggel fejezte be a számot. Az eredményt továbbvitték a pénteki elődöntőbe, ahol két 18 fős csoportban zajlott a verseny, és az első kilenc-kilenc hely ért finálét. A magyarok közül Bőhmnek sikerült - magabiztos teljesítménnyel - fináléba kerülnie, az egyéniben kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi és a lábsérülése miatt a kombinált szám előtt visszalépő Tamás viszont lemaradt az utolsó szakaszról.

A szombati döntőt a körvívás eredményével kezdték az öttusázók, Bőhm a csütörtöki teljesítményével a 7-10. helyről vágott neki a napnak. Lovaglása hibátlanul, szintidőn belül sikerült, a bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, de két szám után így is az ötödik volt. A 200 méteres úszásban 2:04.84 perccel a második leggyorsabbnak bizonyult, ezzel feljött a második helyre. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban a 25 másodperccel előbb rajtoló hazai Mohanad Sabant utolérte, a három másodperccel utána induló, szintén egyiptomi Elgendi viszont - aki a tokiói olimpián ezüstérmet nyert - két másodperccel megelőzte őt. A kombinált számban a magyar öttusázó 10:12.90 perccel - Vlach és Elgendi mögött - a harmadik legjobb volt.

"A vívómezőnybe egészen beleerősödtem, így ez nagy különbség a tavalyi vk-hoz képest - értékelt a magyar szövetség honlapján. - A futóidőm jó lett, aminek nagyon örültem. A lövészetem most nem sikerült annyira jól, mert már elfáradtam, illetve elég nagy volt a nyomás is, ráadásul bekerültem a két egyiptomi srác közé, akik teljesen más ritmusban lőttek, mint én, és ez kissé zavaró volt. Összességében elégedett vagyok, örülök az ezüstéremnek."

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
férfi verseny:

1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1516 pont
2. Bőhm Csaba 1514
3. Martin Vlach (cseh) 1511

A rovat legfrissebb hírei