„Úgy készülök, hogy lesz olimpia”


A fiatal vajdasági evezős gyermekkori álmát valósíthatja meg.

A 24 éves Macskovics Martin tavaly robbant be a köztudatba, amikor olimpiai kvótát szerzett az evezősök világbajnokságán kormányos nélküli kettesben. Társa Miloš Vasić volt, akivel Ausztriában megnyerték a B-döntőt, azaz az összesítésben a hetedik helyen végeztek a vb-n. Hónapok óta folyik a felkészülés a közelgő ötkarikás játékokra, kérdés azonban, hogy a világjárvány miatt megtartják-e a tokiói olimpiát.

Úgy látom, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindenáron meg szeretné tartani a játékokat. Követem a helyzetet, szerencsére tudok edzeni és bízom a legjobbakban. Az idei első három világkupát lemondták, ebből kettő Olaszországban, egy pedig Svájcban lett volna. Változik a terv, mert egyetlen felkészülési versenyre sem tudunk elmenni, legalábbis a közeljövőben biztosan nem. Pozitívan állok hozzá a helyzethez, el kell fogadni azt, ami történik. Óvatosnak kell lenni, mégis teljes gőzerővel előre nézek, úgy készülök, hogy lesznek idén olimpiai játékok.


Martin a Szabadkához közeli Palicson kezdett el evezéssel foglalkozni, majd az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait, ugyanis felvételt nyert a neves Kaliforniai Egyetemre Berkeley-ben. A tanulás mellett párhuzamosan evezéssel is foglalkozott, majd a diplomálás után úgy döntött, hogy megpróbálja megvalósítani gyermekkori álmát, azaz kijutni az olimpiára. Ezért költözött vissza Szerbiába.Lassan két éve Belgrádban lakok, ott készülök a válogatottal. Sokkal jobbak a feltételek, mint a palicsi klubban. Nem volt egyszerű döntés váltani, mivel Palicson kezdtem el evezéssel foglalkozni, sokat köszönhetek nekik, de eljött az ideje, hogy egy komolyabb egyesületben folytassam a pályafutásomat. Nagyon komoly munka zajlik Belgrádban, rengeteget edzünk, és úgy érzem, hogy jó irányba haladunk.


Martin és a nála négy évvel idősebb Vasić tavaly nemcsak a világbajnokságon szerepelt jól, hanem a bulgáriai világkupán is, ahol úgy lettek aranyérmesek, hogy legyőzték a horvátok olimpiai bajnok párosát, a Sinković-testvéreket. Az idei eredmények ráadásul azt mutatják, hogy jobb formában vannak, mint tavaly.


A bulgáriai világkupán aratott győzelem után

Sokat edzőtáboroztunk az elmúlt időszakban. Egy-egy hónapig Görögországban és Törökországban, majd egy rövid ideig Spanyolországban tartózkodtunk. Az alapozás sikerült, rengeteg időt töltöttünk a vízen. Jók az edzésen mért időeredmények, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a csúcsformától messze vagyunk, azt ugyanis a nyárra időzítjük. Nem vagyunk még teljesen kiélezve, de az eredmények azt mutatják, hogy gyorsabbak vagyunk, mint tavaly a felkészülésnek ugyanebben az időszakában...

A világkupákat ugyan törölték már a naptárból, a júniusi Európa-bajnokságot viszont (még) nem. Martin szerint sok esély van arra, hogy megtartsák Tokióban az ötkarikás játékokat.


Vasić és mögötte Martin
 
Kedvező lenne, ha megtartanák a lengyelországi Európa-bajnokságot. Az előtte levő versenyeket törölték, az Eb-t azonban még nem mondták le. Jelen pillanatban 80 százalék esélyt látok arra, hogy megrendezzék a nyári olimpiát, a kezdetéig még négy hónap van hátra. A társaimmal gyakorlatilag izolálva vagyunk Belgrádban a külvilágtól, én szinte kizárólag a lakásom és a vízpart között ingázok a kerékpárommal. Nehéz okosnak lenni ebben az időszakban, de én próbálok pozitív maradni.

Képek: FacebookA rovat legfrissebb hírei