Nyolc magyar egy éremért Dohában - ELŐZETES


Nyolc magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg vasárnaptól a 36. világbajnokságot Dohában

Ungvári Attila
fotó: eurosport.hu


A szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása.

"Egy érmet és egy pontszerző helyet tűztünk ki célként" - nyilatkozott az MTI érdeklődésére Nagy András főtitkár. "Ezúttal is lépcsőzetesen utazunk Katarba, a versenyzőkön kívül ezúttal Tóth László elnök, Murakami Kijosi szakmai igazgató, Ungvári Miklós férfi és Braun Ákos női kapitány, Dénes László masszőr és jómagam leszek jelen."
    
Nagy András elmondta, a keretből mindenki egészséges, s mivel az elmúlt egy hónapban nem voltak World Tour-versenyek, a teljes keret már a vb-re készült.    
    
Az előző világversenyt, az októberben Taskentben rendezett vb-t a 81 kilós Ungvári Attila révén egy hetedik hellyel zárták a magyarok. A dohai magyar keretből csak Tóth Krisztián állt már világbajnoki dobogón, aki 2014-ben ezüst-, 2021-ben pedig bronzérmet nyert.
    
Magyarország két világbajnoki címnél tart, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére.
    
A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére - ez a szám már szerepelt a 2021-es tokiói olimpia programjában -, ezúttal a több kategóriában "lyukas" magyar válogatott nélkül.
    
Ami a 2200 férőhelyes Ali Bin Hamad Al Attiyah (ABHA) Arenában sorra kerülő vb pénzdíját illeti, az összdíjazás 800 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 ezer euró (10,1 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének. Az ezüst 15, a bronz 8 ezer eurót ér.
    
A dohai vb-re - melyen semlegesként elindulhatnak orosz és fehérorosz dzsúdósok, ezért Ukrajna bojkottálja az eseményt - 99 ország 667 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.
    
A magyar vb-csapat:

férfiak:
81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest), 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr)

nők:

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE)


A rovat legfrissebb hírei