Új szintre emelkedhet a magyar sportdiplomácia


Schmidt Ádám új alapokra kívánják helyezni a magyar sportdiplomáciát

fotó: dr. Schmidt Ádám / facebook

A cél elérése érdekében egységes irányelveket alakítanak ki, melynek fontos része a sportdiplomáciai szereplők közötti folyamatos információcsere - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága első sportdiplomáciai konferenciáján.

A nagyszabású rendezvényen a hazai és nemzetközi sportdiplomácia szakmai kiválóságai tartottak pénteken előadást a résztvevőknek.
    
A sportállamtitkárság és háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. közösen szervezte meg a "Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában" című konferenciát, melyen több száz szakember, sportvezető vett részt. Schmidt Ádám nyitó beszédében elmondta: új alapokra kívánják helyezni a magyar sportdiplomáciát, ezért egységes irányelveket alakítanak ki, a melyek fontos része a sportdiplomáciai szereplők közötti folyamatos információcsere. "Évente két ilyen szakmai konferenciát tervezünk megszervezni, ezáltal is lehetőséget biztosítva az ismeretszerzésre, a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra".
    
Hangsúlyozta: a hazai sportdiplomácia új szintre emeléséhez már minden feltétel adott. "Gondoljunk csak a világszintű magyar sportsikerekre, az elmúlt tizenhárom év világszínvonalú létesítményfejlesztéseire, vagy a hazai rendezésű kiemelt nemzetközi sporteseményekre - ezen területeken az élen járunk. Célunk, hogy a sportdiplomácia terén is hasonló sikereket érjünk el." Schmidt Ádám szerint ehhez minél több magyar vezető tisztségviselőt szükséges bejuttatni a nagy nemzetközi szervezetekbe. "Ezt kétfélképpen tehetjük meg: egyrészt pályázati lehetőség útján, ez esetben minden erővel segítenünk kell a magyar jelöltet, másrészt - a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve - egy új, fiatal sportdiplomata generáció felépítésével, képzésével, azaz alulról felfelé építkezve."
    
Előadóként jelen volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki - a sportállamtitkárság közleménye szerint - a diplomácia és a sportdiplomácia kapcsolatáról, az aktuális nemzetközi és sportpolitikai kérdésekről beszélt. "A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya 2018-ban alakult, aminek két célja volt. Az egyik, hogy a meglévő jó kapcsolatokat tovább mélyítsük, a másik pedig, hogy ahol nem jó a kapcsolat, ott a sporton keresztül próbáljunk előre lépni. A sportra alapozva bizalmi viszonyt tudunk a későbbiekben kialakítani. Hiszen az emberek a politikát hideg fejjel végzik, ezzel szemben a sport az érzelmekre hat, amelynek hatására a bizalom építése sokkal könnyebbé válik."
    
A Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi kapcsolatainak alakulásáról Gyulay Zsolt elnök beszélt. "Sűrű időszak a mostani, hiszen idén négy, jövőre, a párizsi olimpiával bezárólag további két multisport eseményen vesz részt a magyar csapat. Minden nemzetközi olimpiai esemény előkészítése, lebonyolítása rendkívül nagy feladatot jelent a MOB számára, szervezési és sportdiplomáciai szempontból egyaránt. Ezen kívül a nemzetközi szövetségek hazánkba érkező vezetőivel való kapcsolattartás terén is vannak protokolláris és diplomáciai feladataink. A nagykövetek állandó vendégek a MOB-nál, legutóbb például Franciaország magyarországi nagykövetével egyeztettünk a 2024-es párizsi olimpia kapcsán."
    
Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója a szervezet szempontjából vázolta fel a nemzetközi sportvilág aktualitásait. "Versenyzőként és sportvezetőként is jártam már Budapesten, az utóbbi időben főként a közeledő atlétikai vb miatt. A konferenciát megelőző napon, az atlétikai központban tartott száznapos sajtótájékoztató után lehetőségem volt kipróbálni az új futópályát, és mondhatom, ez az egyik legkiválóbb, amin eddigi életem során futottam. A Nemzeti Atlétikai Központ fantasztikus létesítmény, méltó otthona lesz a világ harmadik legnagyobb sportrendezvényének."
    
Fürjes Balázs, a NOB Brisbane 2032 koordinációs bizottság tagja a NOB elvárásairól és a rendező városok érdekeinek összehangolásáról számolt be. "Sosem volt még ilyen szerencsés helyzetben az ország a sportdiplomáciai együttműködéseket tekintve, mint most. Minden szereplő nyitott, támogató és megoldásra törekvő, ami a nemzetközi színtéren óriási lehetőségeket tartogat a magyar sportdiplomácia jövője szempontjából. A sport összekötő híd lehet ebben a széttagolt világban."
    
Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke a sportdiplomácia futballban betöltött szereperéről beszélt. "Az MLSZ 2011 óta nagy hangsúlyt fektet a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítésére. A jelenlegi, 2025-ig tartó stratégiánkban célul tűztük ki a már megszerzett sportdiplomáciai pozíciók megtartását, valamint a korábbinál még nagyobb presztízsű események rendezését. Ezen kívül a jövőben szélesíteni kívánjuk az Európán kívüli nemzetközi kapcsolatokat is."
    
Németh Balázs, az atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója és Gyulai Márton vezérigazgató-helyettes a Nemzeti Atlétikai Központ különlegességeiről, valamint a tervektől a megvalósításig bejárt útról számolt be. "Az atlétika a világ legelterjedtebb sportága, amelynek világbajnokságát a legnagyobb városokban szokták megrendezni, a legjelentősebb múlttal rendelkező szakszövetségek. Rendkívül büszkék lehetünk, hogy a 2023-as vb-nek Budapest lesz a házigazdája, ez egy sporttörténelmi pillanat" - hangsúlyozta Gyulai Márton. "Legalább egymilliárd tévénézőre számítunk a vb ideje alatt, hiszen idén ennél nincsen nagyobb sportrendezvény a világon. A Nemzeti Atlétikai Központban minden nap 35 ezer ember szurkolhat majd a világ legjobb atlétáinak. A létesítmény és az azt körülölelő szabadidőpark a vb után a budapestiek és a városba látogatók számára fog sportolási lehetőséget biztosítani" - zárta le az előadást Németh Balázs.


A rovat legfrissebb hírei