Érhet-e európai kupaszereplést a negyedik hely?


Palágyi Szabolcsot, a topolyai TSC vezérigazgatóját kérdeztük.

fotó: vajma.info

Megállt a fociélet Szerbiában (is), a találgatások arról szólnak, hogy lesznek-e még ebben az idényben bajnoki mérkőzések, illetve ha nem lesznek, akkor hogyan döntik el, mely csapatok jutnak ki az európai kupaporondra. Persze az is kérdés, hogy a nyáron egyáltalán lehet-e majd focizni, lesznek-e selejtező mérkőzések az európai kupákban...

A topolyai TSC jelenleg negyedik a szerb Szuperligában, ami elméletileg az Európa-liga selejtezőjének az első fordulójába vezet. Palágyi Szabolcs vezérigazgató beszélt a klub körüli újdonságokról.

Különleges ez az új szituáció, teljesen megállt nálunk az élet. A felnőtt csapat tagjai és az utánpótláskorú játékosok is egyéni terv alapján készülnek, mindenki saját otthonában. Szeretnénk, hogy amikor majd újból lehet focizni, akkor a labdarúgók a lehető legjobb erőnlétben legyenek. A játékosokon múlik, hogy milyen kondícióban lesznek az újrakezdéskor. Már csak abban kell bíznunk, hogy minél előbb visszatér a futball az életünkbe.

Sokan elfelejtik, hogy amikor befejeződik a rendkívüli állapot, minden bizonnyal nem lehet majd azonnal folytatni bajnokságot, hiszen a játékosoknak időre lesz szükségük, hogy formába lendüljenek.

Így van, hiszen azok a futballisták, akiknek nem volt lehetőségük komolyabban edzeni a rendkívüli állapot ideje alatt, nem játszhatnak le másnap egy komoly tétmeccset, mert nem lesz meg hozzá a megfelelő erőnlét és könnyen megsérülhetnek. Úgy tűnik, hosszú ideig tart ez a kényszerszünet, és erősen kérdéses, hogy tudjuk-e egyáltalán folytatni a bajnokságot. Várjuk, hogy az illetékesek eldöntsék, hogyan tovább.

A belga bajnokság volt az első Európában, amelynél úgy határoztak, hogy nem játsszák le az idény hátralevő részét, a 29. forduló utáni állás alapján hirdettek bajnokot. Ha Szerbiában is így történne, akkor a TSC a jelenleg elfoglalt negyedik helyével kijutna az európai kupaporondra, hiszen a bajnok a Bajnokok Ligája selejtezőjébe, míg további három csapat az Európa-liga selejtezőbe jut. Ilyen forgatókönyv elképzelhető?

Szerintem az a legreálisabb, hogy a mostani állás alapján zárják le a bajnokságot. Kevés esélyt látok arra, hogy a közeljövőben folytatódjon a küzdelem. Ha a nyáron egyaltalán lesznek selejtezők az Európa-ligában, akkor szerintem úgy lenne az igazságos, hogy minket illessen meg az a hely, de várjuk ki a végét. Mindenesetre óriási dolog lenne a számunkra, ha nemzetközi mérkőzést játszhatnánk. A klub történetében először léphetnénk pályára valamelyik európai kupasorozatban.

Sok egyesület döntött úgy Európában, hogy nem fizeti ki labdarúgóinak a teljes fizetést addig, amíg szünetel a bajnokság. A TSC-nek mi az álláspontja?

Ami jár a futballistáknak a szerződés alapján, azt megkapják, tehát kifizetjük őket. Ez csak akkor módosulhat, ha az országos szövetség valamilyen szabályozást hoz a fizetések kapcsán, de nem hiszem, hogy erre sor kerül.

A rovat legfrissebb hírei