A MOB átadta a 2022-es fair play-díjakat


A Városligeti Műjégpályán rendezték meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői gáláján

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakos, valamint Makk Ádám, a Pető Intézet kerekesszékes vívóklubjának létrehozója részesült elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői gáláján a Városligeti Műjégpályán.

Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár gratulált a magyar fair play mozgalomnak, egyúttal kiemelte, hogy idén Magyarország adott otthont a nemzetközi fair play-díjak átadásának.
    
"Kiszélesedett a paletta, sok területet képviselnek a magyar díjazottak, nagy közösséget alkotnak" - hangsúlyozta, és sok sikert kívánt a bizottságnak a további munkához.
    
Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntőjében megemlítette, hogy a sportban sok mindent megtanulnak a versenyzők, így az együttműködést és a toleranciát.
    
"A sport megtanít tisztességesen küzdeni. Fontos érték a fair play szellemisége, és fontos, hogy ezt hirdessük" - mondta az olimpiai bajnok kajakos, aki felidézte, hogy mennyire büszkék voltak, amikor a legendás kenus sporttársuk, Wichmann Tamás nemzetközi fair play-díjat kapott, mert önzetlenül segítette ellenfele, Matija Ljubek felkészítését.
    
Bősz Anett főpolgármester-helyettes azt mondta, szeretné, ha a mindennapjainkat is áthatná a fair play szellemisége, és nem csak a sportpályákon, a versenyeken találkoznánk vele.
    
Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó kiemelte, hogy számára a fair play életszemlélet.
    
Az első hazai fair play-díjakat 56 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.
    
A fair play cselekedet diploma díját 2022-es sportszerű tettéért a Gyöngy Sailing Team azért kapta, mert "a Félszigetkerülő versenyen az Orion nevű T-Jolle típusú hajó megerősödött szélben haladt, és egy nagyobb széllökés miatt felborult a Balaton 15 fokos vizében. A Gyöngy Sailing Team a helyzetre azonnal reagálva, versenyét feladva sietett a vízbe esett legénységhez, és megkezdték a mentést".

A 2022-es év MOB fair play-díjasai:
    
fair play cselekedet:
diploma: Gyöngy Sailing Team (szabadidősport, vitorlázás)
    
fair play a sport szolgálatában:
diploma: Iglódi Endre (kézilabda)
    
a fair play népszerűsítése:
trófea: Dávid Sándor (riporter) és Gulyás László (riporter)
diploma: ORFK-Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály ("Fair play a pályán, Fair play a közlekedésben, hogy mindenki hazaérjen"), XII. kerület önkormányzat (szabadidősport, tornaterem- és wellness program a kerület lakosainak) és Máté Bálint (sportesemény-szervező, a Fradi Fair Play Bizottságának társalapítója és főtitkára)
    
fair play életmű:
diploma:
Pfeffer Anna (kajakos, kajak-kenu szakedző) és Makk Ádám (Pető Sulivívás)
    
Művészet/Tudomány:
diploma: Fodor-Lengyel Zoltán (képzőművész)


A rovat legfrissebb hírei