Kiosztották az Ezüstgerely-díjat


Két kategóriában hirdettek győztest idén az Ezüstgerely Művészeti Pályázaton, melynek díjait kedden a margitszigeti Holdudvar Rendezvényházban adtak át

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
 
A Nemzeti Sportügynökség által kiírt nyílt pályázatra az atlétikát és annak mozgásformáit ábrázoló fotókkal, videókkal lehetett nevezni. A fődíj pedig egy-egy millió forint a professzionális, 500 ezer forint az amatőr kategóriában.
    
"Ennek a pályázatnak kettős küldetése volt, egyrészt szerettük volna a sport által megszólítani a művészeket, azokat a művészeket, akik ezeket a fantasztikus pályamunkákat megalkották. A másik pedig, hogy ezzel az Ezüstgerely-pályázattal szerettük volna elérni, hogy a gyönyörű művészeti alkotások által megszólítsuk honfitársainkat, és közelebb vigyük hozzájuk a sportot" - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki egyben a bírálóbizottság elnöke.
    
Az egyfordulós, országos, online fotó- és videópályázat témája az atlétika. Ennek egyik apropóját az augusztusi budapesti világbajnokság adta, a másikat pedig a sportág mindennapos  mozgásformái, a gyaloglás, a futás.
    
Nagyon jó volt látni a kreativitást a képekben - mondta Szalmás Péter MOB Nívódíjas, Gyulai-díjas sportfotográfus, az előző év Ezüstgerely-díjasa, utalva arra, hogy az atlétikai pályák és versenyek adottságai miatt a fotósok nem tudtak mindig onnan dolgozni, ahonnan szerettek volna.
    
Szavai szerint a professzionális kategória első helyének odaítélése heves vitákat váltott ki a bírálóbizottság körében, ezért idén két győztest hirdettek. Az egyik fődíjat Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotósa kapta meg. Mónus Márton, az MTI/MTVA külső munkatársa dicsérő oklevélben részesült.
    
A pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a díjtárgyakat pedig Szenteczki Boldizsár tervezte.

A pályamunkákat január közepén az Allee Bevásárlóközpontban lehet majd megtekinteni.
    
Az idei díjazottak:
    
Amatőr fotóalkotás kategória
    
Ezüstgerely-díj: Vecseri Ferenc
2. helyezés: Hidvégi János Gábor
3. helyezés: Jakabházy Miklós
Különdíj: Lehotzky István
Dicsérő oklevél: Váry Nilla, Szabó Zoltán

Profi fotóalkotás kategória (80 egyéni és 40 sorozatkép):
   
Ezüstgerely-díj: Czeglédi Zsolt
Ezüstgerely-díj: Ruzsa István
2. helyezés: Ambrus László
3. helyezés: Balogh Dávid

Dicsérő oklevél: Balogh Dávid, Rózsa Tamás, Mónus Márton


A rovat legfrissebb hírei