Európa-bajnok a női pisztolyos csapat!


A Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel, Major Veronika összetételű magyar trió aranyérmet nyert a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyében

Az aranyérmes magyar trió, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika (b-j)
fotó: MTI/Krizsán Csaba


A Győrben zajló légfegyveres kontinensviadal első kvótaversenye, a női pisztolyosok küzdelme 11.15-kor kezdődött meg az Audi Arénában, ahol 64-en léptek lőállásba. Köztük öt magyar, Jákón, Fábiánon és Majoron kívül még Sike Renáta és Komáromi Krisztina Panna. Utóbbiak csak ranglistapontokért lőttek, azaz fináléba nem juthattak.
    
A 75 perces, 60 lövéses alapverseny a magyarok többségének kifejezetten nehezen indult, a tavalyi világbajnokságon negyedik, és ezzel olimpiai kvótát szerző Fábián, illetve Major is sok hibát vétett, ezért mindketten több alkalommal is kiültek pihenni és átgondolni a folytatást. A még junior korú Jákó Miriam szintén nem indított tökéletesen, de viszonylag jó ritmusban lőtt és a 95 körös első tíz lövése után a folytatásban egyre pontosabbá vált.
    
Jákó 97 és 98 körös sorozatokkal ért "féltávhoz" (290 kör), s ekkor már az eredményjelzőn folyamatosan az első-második helyen állt a neve. Major 283 körrel a középmezőnyben volt és elúszni látszott a döntője, Fábián 278 körével pedig gyakorlatilag már ekkorra elveszítette a fináléba jutás esélyét.
    
Az már a lövőidő felénél látható volt, hogy a mezőny nagy része nem lő kiemelkedően és ez a folytatásban sem változott, így Jákó Miriam apróbb megingásai ellenére is végig a rangsor elején állt. A zsombói pisztolyos a záró három sorozatban egyaránt 95 kört lőtt, 575 körös összeteljesítményénél pedig egyedül az osztrák Sylvia Steiner (577 kör) tudott jobbat.
    
A magyar csapat másik két tagja a folytatásra egyaránt feljavult, Fábiánnak ez végül 563 körre és a 36. helyre volt elég, Major viszont - különösen az utolsó két sorozatban remekelve (98, 97 kör) - még a fináléhoz is nagyon közel került, 571 körével egyetlen körrel szorult ki a legjobb nyolc közül és végül a tizedik helyen végzett.
     
A tavalyi világbajnokságon ezüstérmes magyar trió 1709 körrel fejezte be a viadalt és a második ukránokat összességében nagy, hatkörös előnnyel megelőzve szerezte meg az aranyérmet. A harmadik helyen a lengyel hármas végzett.
    
"A világbajnokságon tavaly csak a kínaiak előztek meg minket, úgyhogy az volt a realitás, hogy győzzenek a lányok" - mondta a csapat diadaláról Pál-Plichta Györgyi pisztolyos szakágvezető. - "Az egész magyar csapatból Jákó Miriam az egyetlen, aki juniorként tudott bekerülni a felnőttek közé és most az alapversenyben a tudásának megfelelően, gyönyörűen koncentrálva lőtt. Neki nagyon örülök."
    
A szakember Major Veronika teljesítményével kapcsolatban az alapverseny elejét sajnálta, megemlítve, hogy akkor még nem volt elég koncentrált. Fábián Sára produkcióját viszont nem élte meg rosszul, mert - mint mondta - ő már kvótás és az olimpiára készülhet, így nem az évnek ezen szakaszában kell kiemelkedően lőnie, ahogy a mezőnyben a már kvótával rendelkezők nagy része sem lőtt igazán jól.
    A rovat legfrissebb hírei