Milák Kristóf Tenerifén készül az olimpiára


Milák Kristóf elutazott a tenerifei edzőtáborba, és készül a világ legjelentősebb sporteseményére

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyszeres olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa-bajnok, és ő a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója. Tényleg akadt olyan ember, aki komolyan elhitte, hogy nem fog felkészülni a párizsi olimpiára, vagy egyszerűen kihagyja, esetleg befejezi?

Milák Kristóf március 9-én elutazott a társaival a háromhetes tenerifei edzőtáborba, és akinek addig voltak kételyei, megnyugodhatott, a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb csillaga komolyan veszi magát, ahogy a 2024-es párizsi olimpiai játékokat is, és keményen készül rá. Mi a tét? Akárhogy is vesszük, olimpiai bajnoki címet várnak a huszonnégy éves sportolótól, legalább címvédést 200 méteres pillangóúszásban, de ha 100-on is összejön az arany, az sem baj. Persze garancia nincs egyikre sem, de ezt várja el tőle a magyar úszósport, a magyar sportvilág, beleértve a rajongókat, és ezt várja el magától Milák Kristóf is.

Honnan tudható ez? Onnan, hogy tavaly nyáron ő nyilatkozott erről egy interjúban. Három, négy vagy öt olimpiai bajnoki cím van összességében a fejében. Kettő Párizsban, kettő Los Angelesben, esetleg Brisbane is belefér, a 2032-es nyári olimpia, ha nem jön össze addig a megálmodott sikerek sora? A 2021-es tokiói ötkarikás játékokon először a 200-as aranyat zsebelte be, július 28-án.

A második helyen a hazai Honda Tomoru csapott célba, a bronzérmet az olasz Federico Burdisso szerezte meg. Milák mellesleg olimpiai csúccsal nyert, két és fél másodperces előnnyel. A dobogóról Kenderesi Tamás csúszott le elsőként. A 100-as döntőjét 31-én úszták, Caeleb Dressel világrekorddal diadalmaskodott, Milák Európa-csúccsal második lett. Az amerikai öt arannyal távozott Japánból. A 2022-es budapesti világbajnokságon 200-on és 100-on is Milák végzett az élen, előbbi döntőjét 1:50,34-es világcsúccsal nyerte meg. Mivel a 2019-es kvangdzsui vb-ről is van egy győzelme 200 méteren, háromszoros világbajnok.

A tavalyi fukuokai vb-t kihagyta, a francia Lèon Marchand köszönte, 200-on ő győzött, 100-on a honfitársa, Maxime Grousset. Marchand 200 és 400 vegyesen is nyert, ahogy egy évvel korábban Budapesten is, de az ötszörös világbajnoknak nincs még érme olimpiáról. Az idei februári dohai világbajnokságot is kihagyta Milák. Katarban 200-on Honda lett az első, 50 és 100 méteren a portugál Diogo Ribeiro. Ellenfelekből tehát nincs hiány. Virth Balázs csoportja – ő Milák Kristóf trénere – Tenerifén edzőtáborozik, és ő nyilatkozott a legsikeresebb úszója helyett. „Csendben, nyugodtan szeretne edzeni. Éppen ezért kérem mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben Kristóf kérését.”

Márton Richárd és Kapás Boglárka is Milákkal készül, március 30-án azonban hazarepülnek, mert április 9-e és 12-e között országos bajnokság vár az úszókra a budapesti Duna Arénában, de hogy rajthoz áll-e az olimpiai bajnok, az még kérdéses. A tavalyi kaposvári OB-n megúszta 100 és 200 pillangón a párizsi induláshoz szükséges szintidőt, azóta nem versenyzett. Júniusban rendeznek még egy Eb-t Belgrádban, július végén pedig jöhet az olimpia. A 200-as döntőjét július 31-én, a 100-asét augusztus 3-án bonyolítják le.

Megjelent a Magyar7 20243-14. számában.

A rovat legfrissebb hírei