Varga Csaba nem mászhatja meg a Sisapangmát!


A kínai hatóságok miatt le kellett fújni Varga Csaba expedícióját

fotó: Varga Csaba / facebook

Varga Csaba az elmúlt hetekben Nepálban várta, hogy meghódíthatsa hetedik nyolcezer méter feletti hegycsúcsát, de sajnos a hegy lábáig sem jutott el a tavaszi szezonra tervezett Sisapangma expedíciója során.

Ezúttal nem a hegy vagy a cudar időjárás állt a nagyváradi hegymászó és a siker közé, hanem egy banális adminisztrációs eljárás, ugyanis a kínai hatóságok piros zászlót intettek minden külföldi hegymászónak, aki a tibeti részen fekvő 8027 méter magas Sisapangmát szerette volna megmászni. Ami még szomorúbb, hogy semmilyen indoklást nem fűztek hozzá. Csabi érthetően csalódott, nem keres B-tervet, inkább hazautazik.

»Sorry! Team! Shisha seems 100% closed«. Csaba rendkívül csalódott, de nem adja fel álmait. Most hazatér, de már tervezi a következő nyolcezres expedícióját” – írta az expedíció lefújását bejelentő Facebook-posztjában a Hazajáró

Amennyiben sikerült volna a csúcshódítás, a nagyváradi hegymászó lett volna az első magyar, aki pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül meghódítja a Shishapangmát.

Varga Csaba eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben a Manaszlu (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I (8068 m), 2021-ben a Dhaulagiri (8167 m), 2023-ban Nanga Parbat (8125 m) hegycsúcsot hódította meg.

A rovat legfrissebb hírei