A gyermekeket sportra kell nevelni!


Schmidt Ádám szerint minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni

fotó: Schmidt Ádám / facebook

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni már egészen kicsi kortól, mert felnőve olyan tulajdonságokat és készségeket sajátítanak el, amik életük során végig kísérik őket - mondta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva szombaton, Győrben.
    
Schmidt Ádám a Győri Ovifoci Klub 25 éves évfordulója alkalmából rendezett sporteseményen kiemelte: nem lehet elég korán elkezdeni a fiataloknak a sporttal való kapcsolatteremtését.
    
Minél korábban találkoznak a sporttal, annál inkább válik majd a természetes közegükké - fogalmazott, hozzátéve, hogy egy-egy sportág "fantasztikus közösséget" épít.
    
Példaként említette a Győri Ovifoci Klub szombati eseményét, ahol több mint 700 óvodáskorú gyermek focizott, küzdve a csapatért és önmagukért.
    
Schmidt Ádám elmondta: "sokan azt gondolják, hogy a kormányzat vagy a magyar sportirányítás csak a versenysportra fókuszál és csak az a cél, hogy minél több nagy eredményt érjünk el".
    
Fontos nagy eredményeket elérni, hiszen ezek inspirálják a felnövekvőket, ugyanakkor az utánpótlásnevelés támogatása is lényeges - mondta, hozzátéve, hogy mindezek mellett fontos az is, hogy azok a sportolók, akik nem jutnak be "a világ elitjének 1-2 százalékába", megmaradjanak a sport mellett.
    
Kulcsfontosságú, hogy érezzék, a sportirányítás számára nemcsak a versenysport létezik, hanem már az óvodás korosztály is számít - emelte ki.
    
Hozzátette: ma, amikor azért küzdünk, hogy a gyerekeket kivigyük a levegőre és a sporthoz közelebb vigyük, már nem mozoghatnak rossz infrastrukturális körülmények között. Fontos, hogy kapjanak felszerelést, labdát, kulturált körülményeket, hogy a szülőnek is legyen bizalma otthagyni a gyermekét.
    
Schmidt Ádám beszélt arról is: kiemelt szempont, hogy többféle támogatás is megjelenjen a sportirányításon keresztül, amik már a legkisebb korosztályt is érintik. A társasági adón kívül több olyan program is van, ami segíti azt, hogy ha a szülő úgy dönt, hogy a gyermeke sportoljon, azt megtehesse.
    
Elmondta: ahhoz, hogy minél több gyermek sportoljon, először a szülőket kell megszólítani, később a sportszakemberekkel, a testnevelő tanárokkal, az edzőkkel azon kell dolgozni, hogy megszerettessék a gyermekekkel a sportot, hogy belső igényük legyen rá.
    
Schmidt Ádám a Győri Ovifoci Klub eseményén érmeket és ajándékokat osztott ki a gyermekeknek, majd a klub alapításában, valamint a program megismertetésében és népszerűsítésében szerepet vállalt testnevelőket, edzőket, intézményvezetőket jutalmazták.


A rovat legfrissebb hírei