Konferencia a magyar sport jövőjéről


Neves előadókkal szerveztek online konferenciát a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról.

fotó: utanpotlassport.hu

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár szerint a jövőben is kiemelten fontos lesz a sport és testmozgás népszerűsítése, egészségvédő és betegségmegelőző szerepének hangsúlyozása, ezért a kormány továbbra is fenntartja a sportlétesítmény-fejlesztéseket, a látvány-csapatsportágak támogatási rendszerét, valamint a kiemelt sportágak és kiemelt egyesületek támogatását.

Az államtitkár az utanpotlassport.hu szerkesztősége által szervezett "Hogyan tovább, magyar sport?" című, a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról szóló szerdai online videokonferenciáján hangsúlyozta:  a sportszponzoráció területén a legfrissebb felmérések világméretekben 37 százalékos csökkenést mutatnak, ami összességében 17 milliárd dollár visszaesést jelent 2019-hez képest.

"Biztosak lehetünk abban, hogy ez a folyamat Magyarországot is el fogja érni" - állapította meg.

Szabó Tünde kifejtette, a sportberuházások és a sportszakmai programok folytatására idehaza azért is van szükség, mert a sport működőképességének megtartása munkahelyeket tud megőrizni, és hozzá tud járulni a gazdaság, valamint a sportági eredményesség fenntartásához. Hozzáfűzte: egyértelmű cél az is, hogy minél több sporteseményt és konferenciát tudjanak Magyarországra hozni, mert a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő hatást generálnak a gazdaságra. Az államtitkár beszélt arról is, hogy hamarosan elindítják a Tárt kapus programot, amellyel a fiatalok, a családok és az idősebbek egészségesebb életmódjához igyekeznek hozzájárulni, egyúttal az utánpótlás-nevelést is kívánják segíteni.

"Öröm számunkra, hogy a gazdaságélénkítő program része a sport, így a jövőben még hatékonyabban tudjuk segíteni a sportban élőket" - emelte ki Szabó Tünde, aki szerint "abban is biztosak lehetünk, hogy Magyarországon a sport olyan erős és stabil alapokon nyugszik, hogy arra a jövőben is erősen tudunk építeni".

Dénes Ferenc sportközgazdász kifejtette: a magyar sport előnye más országokéval szemben, hogy mivel elsősorban állami támogatásokra épül és a piaci típusú bevételei csekélyebbek, így nem meghatározó a válság miatt kieső jövedelem. Fontosnak nevezte azt is: úgy tűnik, a magyar kormány a koronavírus miatti leállást követő átmeneti időszakban felvállalja a sport finanszírozását, ez egy komoly esély a magyar sport számára.

Lénárt Ágota sportpszichológus többek között azt hangoztatta, hogy a sportban a mentális felkészítés szerepe a jövőben még erősebb lesz. Hozzáfűzte: a mostanihoz hasonló bizonytalan helyzetben a rágódás elviszi a pszichés energiát, és az immunrendszert is gyengíti. Véleménye szerint akinek a mentális keménység jobban benne van a személyiségében, az sokkal könnyebben alkalmazkodik a körülményekhez.

Dr. Téglásy György sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy intenzív sporttevékenységnél a vírus akár 15-18 méterre is elkerülhet, valamint figyelmeztetett, a sokáig nem használt zuhanyzók megnyitásakor a pára beszívása fertőzést okozhat. A sportáguk jellegéből fakadóan a közeli kontaktust elkerülni képtelen birkózóknak és cselgáncsozóknak azt javasolta, hogy most kevesebb, de állandó edzőpartnerrel végezzék az edzéseiket.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára azt fejtegette, hogy sportágában a hivatásos szinttel összeegyeztethetetlen a nézők nélküli játék, amely hosszabb távon a kosárlabda halálát jelentené. Hozzátette: két forgatókönyvvel készülnek a következő bajnokságra, az egyik szerint októberben, a másik alapján elcsúsztatva tudják majd elindítani a küzdelmeket.

"Bízom benne, hogy a finanszírozás helyreáll, és minden csapat vállalni tudja majd az indulást"
- jelentette ki .

A párosban világbajnok teniszező, Babos Tímea elárulta: a járvány miatt hat hétig nem fogott ütőt a kezébe, ugyanakkor sok más sportágat, például a lábteniszt és az ökölvívást is kipróbálta az elmúlt két hónapban. A jövőt illetően közölte, július 31-ig biztosan, de valószínűleg még augusztusban sem rendeznek versenyt a profi teniszezők számára.

A konferencia szereplői voltak:

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár
Dénes Ferenc sportközgazdász
Dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője
Dr. Téglásy György, a Sportkórház megbízott orvosigazgatója, a kosárlabda-, az öttusa- és a vívóválogatott keretorvosa
Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója
Román Gergely, a Decathlon Magyarország online kereskedelmi igazgatója
Gergely István, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke
Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára
Petrov Iván, az utánpótlás-úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Győri Úszó SE vezetőedzője
Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, két sportoló gyerek édesapja
Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó
Babos Tímea párosban háromszoros világbajnok teniszező
Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig labdarúgókapusa
Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportfőigazgatója
Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség végrehajtó bizottságának tagja

A rovat legfrissebb hírei