Erdély

Politikai érdekek döntenek a sporttámogatásról


A vébéről lemaradó sportág szövetsége 196%-kal kap többet, a vébéezüstöt begyűjtő sportágé viszont 23%-kal kevesebbet.

Nem az elért eredmények, hanem a politikai kapcsolatok és érdekek alapján szabta meg a román ifjúsági- és sportminisztérium a különböző sportágak szakszövetségeinek támogatását, írja cikkében a Gazeta Sporturilor.

A bukaresti sportnapilap írásának felütésében kiemeli, az utóbbi évek szokásaival ellentétben a Constantin Matei vezette szaktárca az idén nem hozta nyilvánosságra tételesen azokat az összegeket, amelyekkel 2019-ben a különböző sportági szakszövetségek működését támogatta. Tette mindezt azért, írja a lap, mert elsősorban a politikai érdekek, barátságok, kapcsolatok befolyásolták ezeket az összegeket és nem a pályán elért eredmények.

Példaként említi rögtön a „listavezető” Román Rögbi Szövetséget. Ugyan a férfi válogatott történelmi mélyponton van azzal, hogy fennállása során először nem jutott ki a soron következő világbajnokságra, a szövetség költségvetését 196%-kal megemelték a tavalyihoz képest. A támogatás összege ezzel eléri a 10,9 millió lejt (747,7 millió forint). Ennek oka, hogy a szövetség elnöke, Alin Petrache korábbi kormánypárti parlamenti képviselő, a Román Olimpiai Bizottság egykori elnöke, ismert PSD-közeli vállalkozó.

Szintén szembetűnő a Román Ökölvívó Szövetség esete, amely az előző két évben egyetlen vasat sem kapott a berkeiben tapasztalt pénzügyi szabálytalanságok miatt. Idén viszont 4,6 (315,5 millió Ft) lejest tehetett zsebre. A korábbi sikersport évek óta nem hozza az eredményeket: 2016 óta egyetlen komolyabb érmet sem nyertek az ökölvívók.

Kirívónak tartja a lap a különböző harcművészetekkel foglalkozó szövetségek támogatottságát is: 12 különböző karate-és egyéb keleti harcművészeteket patronáló szövetség 8 millió lejjel (548,7 millió Ft) gazdálkodhat.

A legnagyobb növekedést egyébként a Román Ritmikus Sportgimnasztika Szövetség könyvelheti el, amely 214%-kal kapott többet idén: 1,5 millió lejt (102,9 millió Ft). Valamivel több mint százezer lejjel többet, mint az Országos Paralimpiai Bizottság…

Ezzel szemben például a Román Baseball és Softball Szövetség támogatását megfelezték (206.000 lej, 14,1 millió forint), a Román Vitorlázó Szövetség 35%-kal kapott kevesebbet (110.000 lej, 7,5 millió Ft), a Román Asztalitenisz Szövetség pedig 23%-kal (3,5 millió lej, 240,1 millió Ft). Pedig Szőcs Bernadett sorra hozza a jobbnál jobb eredményeket, de idén egy világbajnoki ezüst is összejött...

Végezetül hozzátesszük: a Román Labdarúgó Szövetség azért nem szerepel a listán, mert az FRF az egyetlen önfenntartó szervezet: reklám-és tévéközvetítési díjakból, a FIFA és az UEFA által folyósított támogatásokból biztosítja működését.

Íme a tíz legjobban támogatott szakszövetség listája:
1. Román Rögbi Szövetség – 10,9 millió lej – 747,7 millió Ft
2. Román Evezős Szövetség (az egyetlen, amely az elmúlt években vébé-érmeket tud felmutatni az olimpiai sportágak között) – 10,3 millió lej – 706,6 millió Ft
3. Román Kézilabda Szövetség – 10 millió lej - 686 millió Ft
4. Románia Atlétikai Szövetség – 8,5 millió lej – 583 millió Ft
5. Román Torna Szövetséág – 7,5 millió lej – 514,5 millió Ft
6. Román Birkózós Szövetség – 7,3 millió lej – 500,7 millió Ft
7. Román Cselgáncs Szövetség – 6,2 millió lej – 425,3 millió Ft
8. Román Röplabda Szövetség – 5,6 millió lej – 384,1 millió Ft
9. Román Vívószövetség (a legutóbbi olimpia egyetlen román aranyérmének szövetsége) – 4,9 millió le – 336,1 millió Ft
10. Román Ökölvívó Szövetség – 4,6 millió lej – 315,5 millió Ft

fotó: kanald.ro