Erdély

Másfél lábbal a döntőben a Sepsi – kitömték a Iasit


Rosszul kezdődött, de gólfesztivállal folytatódott a kupaelődöntő.

Gyakorlatilag formalitássá degradálta a visszavágót a Sepsi OSK csapata, amely a Román Kupa elődöntő első, sepsiszentgyörgyi mérkőzésén 5-1-re kiütötte a Iasit. A találkozó ugyan nem indult jól a háromszékiek számára, hisz az első percekben büntetőt ítéltek ellenük és az edzőt is kiállították, a piros-fehérek mégis padlóra küldték a jászvásáriakat.

Viharosan és feszült légkörben kezdődött a találkozó, a 3. percben ugyanis Ovidiu Hategan büntetőt ítélt a vendégek javára. Egy szöglet utáni közelharcban Daniel Celea fogta meg Linas Klimavicius kezét és mezének ujját – a litván rutinosan feldobta magát, az aradi sípmester pedig büntetőt ítélt – talán kicsit könnyű síppal. Leo Grozavunak ez természetesen nem nyerte el a tetszését, hevesen reklamálni kezdett, a játékvezető pedig a lelátóra száműzte. Mindezek a feszültségek cseppet sem zavarták meg Andrei Cristeát, a rutinos támadó gólra váltotta a büntetőt (0-1).

A gól után heves rohamokba kezdtek a szentgyörgyiek, Fülöp Lóránd kétszer is közel került a gólszerzéshez, előbb azonban lövése után kevéssel elkerülte a kaput a labda, a 15. percben pedig a kapufára fejelte a lasztit. A hazai nyomás aztán a 25. percben érett góllá, amikor a holland-marokkói Anass Achahbar szép cselek után kiegyenlített (1-1).

A stadion kapujában szurkoló hazai fanatikus buzdításától hajtva az 52. percben már a Sepsi vezetett: a szünetben becserélt Fülöp István tekert középre remekül szögletet, ahol érkezett testvére, Lóránd, aki az első félidőbeli helyzetei után ezúttal már a kapuba fejelt (2-1).

A pályán továbbra is csak egy csapat volt: miközben Niczuly Roland kényszerszabadságot vett ki a hazaiak kapujában, mivel a Iasi az ég adta világon semmilyen veszélyt nem jelentett rá, addig a másik oldalon a Fülöp-testvérek, Pavol Safranko és Achahbar egyik támadást vezették a másik után. A két széleken rendre felfutott Florin Stefan és Nicolae Carnat és ezzel komoly pánikot okozott a vendégek védelmében.

Fülöp István szabadrúgásból állt közel az újabb szentgyörgyi gólhoz, Goran Karanovic közeli fejesét pedig Denis Rusu tolta kapufára. A 75. percben aztán Stefan sokadik remek felfutása után szolgálta ki a középen berobbanó Achahbart (3-1), majd négy perccel később Carnat beadását ütötte be a labdát saját kapujába Rusu (4-1). Az i-re a pontot Karanovic tette fel, amikor a 86. percben beállította az 5-1-es végeredményt.

A Sepsi kapujában Niczuly Roland ezúttal végig védett (volna, ha lett volna mit), Fülöp Lóránt a második félidő derekáig volt a pályán, míg István a szünetben, Kovács Lóránt pedig a 86. percben állt be.

A visszavágót Jászvásárban rendezik július 9-én.

fotó: frf.ro