Erdély

Teltházas döntő Sepsiszentgyörgyön!


Diószegi: Nem mindig a nagy nyer, Dávid is legyőzte Góliátot.

„Sepsiszentgyörgy egy kis város, de hatalmas szívvel!” Így jellemezte a Gazeta Sporturilornak adott interjújában a Sepsi OSK labdarúgócsapatának otthonát Diószegi László klubtulajdonos. És hogy mennyire igaza van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a FCSB elleni Román Kupa-döntőre minden jegy elkelt. A sepsiszentgyörgyi városi stadionban. Pedig a találkozót Ploiesti-n rendezik. Ráadásul zárt kapuk mögött.

Sepsiszentgyörgyön viszont az önkormányzat és az OSK közösen állított fel óriáskivetítőket a városi stadionba, ahol a társadalmi távolságtartás szabályai miatt csak 500 belépőt adhattak el. Szimbolikus egy lejes áron. Ezeket pedig maradéktalanul felvásárolták már a szurkolók. Igazolva, amit Diószegi az interjújában is mondott: „Ez a klub nem az enyém! Ez a csapat a városé, mindazoké, akik számára fontos a léte”.

„Objektíven tekintve azt kell mondanom, 30%-nyi esélyünk van a győzelemre. De nem mindig a nagy nyer! Dávid is legyőzte Góliátot”, taglalta az esélyeket Diószegi. Véleményét alátámasztja, hogy a két gárda eddig 8 alkalommal találkozott egymással – mindannyiszor a bajnokságban. Ezek közül 6 mérkőzést nyert meg a FCSB, egyet a Sepsi, egy pedig döntetlenre végződött. Ebben a szezonban Sepsiszentgyörgyön nem született gól, Bukarestben pedig 2-1-re nyertek a hazaiak, még november elején.

Az idei kupaszezonban a Sepsi szabályosan menetelt, a temesvári Ripensiát 4-1-re, az Astrát 4-2-re, a Petrolult 1-0-ra, az elődöntőben a Iasi-t pedig 8-1-es összesítéssel búcsúztatta. Leo Grozavu edző a Román Labdarúgó Szövetség honlapjának adott nyilatkozatában elismerte, szerencsés sorsolásuk volt, tekintve, hogy a 16-os döntő után a negyeddöntőben is második osztályos csapattal csaphattak össze. Az ellenfelet „tehetséges játékosok alkotják”, fogalmazott, sajátjaitól pedig „példás motiváltságot” vár el. Kiemelte, pályafutása során ez az első alkalom, hogy döntőbe jut: játékosként és edzőként egyaránt.

A háromszékiekkel szemben, akik fennállásuk kilenc éve alatt első alkalommal jutottak el a döntőbe, a FCSB öt esztendő után játszik ismét a fináléban. Akkor 3-0-re meg is verte a Craiovát. A bukarestiek ebben a kiírásban a Metaloglobust 2-0-ra, a Kolozsvári U- t1-0-ra, a Hermannstadtot 2-1-re, az ősi rivális Dinamót pedig 4-0-ás összesítéssel búcsúztatta. Az együttes kispadján most debütáló Anton Petrea elismerte, a trófea megnyerése egyenértékű számukra a nem az elvárásoknak megfelelően alakuló szezon megmentésével. Játékosainak komoly koncentrációra lesz szükségük ahhoz, hogy saját játékukat tudják játszani, fogalmazott.

A Gazeta Sporturilornak adott interjúban Diószegi elárulta, rosszul sikerült második porckorongműtétje után feküdt az ágyában, amikor az az ötlete támadt, hogy fociklubot alakítson Sepsiszentgyörgyön. Ahol akkor már öt éve „halott volt a labdarúgás”. Ma este pedig eljött a pillanat, amikor „amikor a kezdő sípszó előtt már erkölcsi győztes egy csapat, azért is, mert eljutott idáig, a sok „rokonszenvvel” együtt, amiben része van a hazai futballvilágban. Ez az, amikor egy csapat elér egy-egy határig, és mindig túllép azon. Ez az, amikor a „nincs vesztenivaló” azt is jelenti, hogy nyerni való van. Amikor felszabadultan, a játék tiszta öröméért lehet és érdemes focizni szívvel-lélekkel, azzal, hogy minden lehetséges a meccs végéig. Mert a kör közepén állva körbevesznek jó barátok, a csapattal együtt tudva, hogy van miben és miért hinni. És nem adjuk fel, tudjátok. Hát tudja meg még inkább a nagyvilág is”, ahogy Szonda Szabolcs sepsiszentgyörgyi könyvtárigazgató fogalmazott.

A 20.00 órakor kezdődő találkozót az M4Sport is élőben közvetíti!